Läkemedelsberäkning

Även fast jag känner att jag har kolla på räkneprinciperna så vill jag iaf vara så förberedd som möjligt inför omtentan, vilket innebär att jag sätter mig med nyare böcker som har övningsuppgifter.

Vanligtvis rekommenderas en typ av litteratur för dessa kursee, men nyligen hittade jag denna boken. Eller ja, idag faktiskt. Själva kapitlen om räkneprinciperna kände jag inte behövdes, men de har ett helt kapitel med blandade uppgifter. Der som gör denna bok bra är att de blandade uppgifterna kan vara rätt korta, men även rätt långa med flera steg. Här får man verkligen träna på att byta beredskapsform, styrkor, administreringssätt osv. Jag tänkte att den skulle vara lätt från början, men den har haft en del kluriga frågor. Så även om tentorna oftast är mindre ingående, eller iaf i Halmstad, så är det aldrig fel att få träna på andra saker.

Dessutom följer det med en kod för onlineinnehåll, med fler frågor.

Inriktningar

Så, det första riktiga inlägget efter namnbytet. Som jag tog upp tidigare så är narkosinriktningen inte fullt lika framträdande för hur jag tänker inför framtiden. Som tips till er som ska börja plugga, eller för all del ni som pluggar också, så kan det vara bra att ha en dröm och inriktning redan från början. Mest för att man vet att det finns ett mål längre fram att sträva efter. Men var även öppen för andra influenser som man råkar ut för, för det kommer man göra. 
 
Efter att först ha haft VFU på en hjärtmedicinavdelning så fick jag upp mina ögon för hjärtmedicin och funderade då i banorna kring HIA och Hjärteftervård. Jag funderade lite på thorax då också men inte så framträdande. 
Så gjorde jag min andra VFU och hamnade på en akut kirurgiavdelning vilket fick mig att se kontrasterna mot medicin. Jag insåg att jag gillar akutvård av något slag, men jag såg även tjusningen med kirurgi i allmänhet. Man fick verkligen upp ögonen för vad som var kirurgi och vad som var medicin (allra främst såg jag det på akuten i somras).
Jag kommer att vara öppen för arbete på olika sorters avdelningar, och det borde man vara i min mening. Det är dumt att försöka låsa sig på något direkt, om det nu inte är så att man får ett bra erbjudande från det stället såklart.
 
Just nu har jag dock två st övergripande inriktningar, den första är nog det jag skulle vilja arbeta med i slutändan. Den andra är en uppstickare och ett område som jag tycker kan vara intressant både som nyexad, men även att arbeta med i framtiden.
 
  1. Thoraxkirurgi: Detta är förvisso ett rätt smalt område, men det finns möjlighet att arbeta med två-tre inriktningar inom samma område. Jag skulle mycket väl kunna börja på en vårdavdelning och sen välja exempelvis IVA-vidareutbildning och arbeta på ThoraxIVA. Jag ser även hä'r en möjlighet att även läsa narkosutbildningen och kunna rotera på thoraxop och iva. Jag gillar variationer och att kunna rotera mellan avdelningsjobb och ett operationsjobb känns intressant.
  2. Hematologi: Detta är ju uppstickaren, och jag har egentligen inte så insatt i verksamheten men jag tycker utifrån ´platsannonser och sjukhusens "avdelningssidor" att detta är ett intressant område. Om ni kommer ihåg så blev jag tidigare intresserad av onkologi, men då klumpade jag ihop båda dessa till just onkologi. Nu på senaste vfun fick jag lite inblick i hur en onkologisk vårdavdelning fungerade. Onkologi handlar ju mycket om kirurgi och sår av olika slag, och även om jag tyckte det var intressant så var det inte som en "detta vill jag jobba med", tyvärr. Inom hematologi har jag förstått det som att det bedrivs akut- och intensivvård eftersom dessa sjukdomar är av en sådan karaktär. Dessutom verkar man få arbeta med olika åldersspann i en större utsträckning. Hematologi är ju oftast bara en avdelning, möjligtvis har barn en egen, samtidigt som onkologiavdelningar är uppdelade.
 
Om någon av ni läsare arbetar inom följande specialiteter vore det uppskattat att höra era reflektioner ang erat yrke.
 
 
Hämtade ut läkemedelstentan i förrgår och cementerade därmed betyget. Positivt: Det var bara dessa två frågor som jag visste om som jag fick 0 poäng på.
Nu har jag skrivit upp mig på omtentan, så den 16/12 kör vi igen. 

Namnbyte

Ja, som ni er så heter bloggen inte "blivande anestesisjuksköterska" längre. Jag har länge funderat över det här med namnet och kommit fram till att jag vill att den ska representera mig just nu, och kanske inte 10-15 år framåt.

När jag skapade denna blogg 2015 så var jag helt på det klara att jag ville bli just anestesisjuksköterska... Men mycket vatten har runnit under broarna och jag kan just nu säga att jag inte är lika intresserad av denna inriktning.

Anledningen till namnbytet innebär först och främst att det blir tydligare för nya läsare vad den egentligen handlar om. Sen möjliggör det att jag kan byta namn när jag är färdig sjuksköterska till något mer lämpligt.
Men främst är det för min egen skull, jag sätter mig inte i ett fack. Jag har känt de gånger jag skrivit om mina tankar inför framtiden så slåss jag hela tiden mot det fack bloggnamnet placerade mig i. Jag vill kunna spåna fritt om vilka inriktningar jag är intresserad av, nånting som jag inte kände med det gamla namnet.

Domännamnet kommer ju dock vara detsamma. Så ni behöver inte ändra något i något eventuellt bokmärke eller så, och själva domänen är ju lite av personligheten också så där kommer det fortsätta stå som det gjort. Sen vad ni sedan väljer att kalla bloggen är upp till er. =)

Jag är dock samma person, och inläggen kommer nog vara liknande som det varit. Kanske blir det mer spånande över framtida yrkesval och eventuella specialistinrikningar?

Nu kör vi. :-)

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg