Intro på avdelningen

Var idag på introduktion på avdelningen. Blev en heldag med information om avdelningen i sig, lite uppdatering angående NCS och Vas. Svårt att få något intryck av avdelningen, det kändes lite mer omodern än t.ex. avd 42, typ läkarexpen var en gammal omgjort sal där det ekade. Avdelningen är indelad i två "ben" och på KAVA arbetar 2 sjuksköterskor och 2 undersköterska (som har hand om 6 pat vardera) och 1 ssk och undersköterska på kärlsidan (samt bröstcancer och hudcancer). Dessa två expar ligger på respektive "ben", vilket känns lite annorlunda eftersom man på 42an hade samma exp för båda sidorna, samt en egen del för HIA. Tyckte det kändes därför lite som man hade tätare sammanhållning på 42an... Men jag ska inte döma på förhand, för jag hade fullt upp med att kolla in allting annat också. =)
 
Skulle gått med en uska imorgon men pga föreläsning och repetition på skolan så fick det flyttas till torsdag kväll istället. Börjar sedan med att köra resten av veckan, därefter är det simuleringsövning på skolan på måndag. Ska bli intressant. 
 
Fick idag även förfrågan att ingå som studentrepresentant (2 från Halmstad, 2 från Varberg) i den grupp som ska arbeta med att utveckla sjuksköterskeprogrammet på högskolan. Tycker det verkar intressant då jag har en del idéer om vad man skulle kunna förändra, samt vad som är bra. En fördel är att jag arbetade med undersköterskor på akuten i somras som gick ssk-programmet via Umeå universitet, samt att jag har min syster som pluggar där, så jag har lite att jämföra med och kanske kan snappa upp något som jag tycker de gör bra.
 
Känner mig förövrigt sjukt otaggad på extrakursen just nu, får se om jag orkar med den. Ska ju vara inlämningsuppgifter varje vecka, och jag vet ärligt talat inte om jag har tid med det när man är på praktiken heltid och har uppgifter utöver det. Ja, jag vet att praktiken är 75% egentligen.. Men i praktiken innebär det att man är där 100 % de första veckorna och sen tar lite mindre på slutet. Detta för att man ska kunna ha lite spelmån om förhinder uppstår, typ sjukhus, att hämta in förlorade timmar. Synd bara att skolan istället räknar det som att man är där 4 dagar varje vecka, och alltid har 1 dag per vecka att lägga på uppgiften..

Återtåget.

Sådär, nu har det blivit dags att bege sig ned till Halmstad igen. Sitter just nu på tåget och har passerat Gävle. Avslutade vistelsen med en trevlig resa till Umeå från fredag till lördag. Tåget är ett bra ställe att fundera och formulera sina tankar om framtiden och så känns det även nu. 
Sommaren summeras som ett väldigt lärorikt tillfälle där jag fått en ordentlig inblick inom vården och fått arbeta "självständigt" (ingen handledare som hänger över en), jag tycker jag hittat min egen stil om hur jag vill vara som sjuksköterska men med erfarenhet och fler influenser så kommer denna stil troligtivs finslipas.
 
Kommer fram ikväll 2038 om allting går som planerat och då blir det att genast gå till maxi eftersom kylskåpet är tomt. Imorgon 1315 kör vi kursintro för VFU II. Därefter följer kursintro på avdelningen tisdag, ett pass med uska på onsdag, föreläsning och repetition på skolan på torsdag. Sen kör praktiken igång på riktigt, börjar med helgpass så första veckan blir det 7 dagar antingen skola eller praktik. Känns skönt att komma igång och jag är ju redan "inne i svängen" så att säga.
Även dags att köpa en ny cykel eftersom jag vill cykla till praktiken, och det har varit lite svårt att göra eftersom nån valde att bygga sjukhuset på Halmstads enda berg typ. Samtidigt har extraarbetet under sommaren inbringat pengar som jag nu kan lägga till buffert, men även kunna köpa det som jag kanske inte haft råd med på ett tag.
 
Kom ju även in på Hälso- och sjukvårdsrätt och har nu fått tillgång till upplägget på den. Finns två delkurser och till varje delkurs ett visst antal uppgifter (verkar vara 1 uppgift för varje vecka, men det är mer instuderingsfrågor tydligen och är till för att de ska se att man är aktiv). Därefter avslutas första delkursen med en hemtenta och den andra delkursen med någon form av litteraturstudie tydligen. Jag vet inte om jag tagit mig vatten över huvudet, det återstår att se. Däremot tror jag kursen kommer vara nyttig att ha läst.
 
Under denna kurs ingår även den andra läkemedelsberäkningen som innebär att räkna med syrgas, men även frågeställningar där man ska läsa i fass-texter och sen leta upp relevant info för att lösa uppgiften. Som vanligt är det 100 % rätt som gäller och även om jag känner mig säker på formler så innebär mer text de facto en ökad risk att göra fel.

Anestesisjuksköterska?

Hela den här bloggen handlar om att jag ville utbilda mig till anestesisjuksköterska. Därav både namnet och en hel del inlägg. Saken är den att jag ganska länge nu varit intresserad av hjärtsjukvård eller onkologi (främst hjärtsjukvård) och det här med anestesi har känts mer avlägset ju mer jag tänkt på det. Visst finns det en hel del roliga saker med det och arbetar man på ett större sjukhus där thoraxkirurgi bedrivs så skulle man kunna alternera mellan anestesi och IVA.
Jag gillar akutsjukvård på ett sätt, vilket jag märkt under tiden jag arbetat på akutmottagningen i sommar. Där känns en tjänst på HIA/EVA med mottagningsarbete som väldigt intressant. Samtidigt tycker jag onkologi är ett intressant ämne eftersom jag tror man kan växa som människa väldigt mycket, men även att man kan göra en stor skillnad i en annan människas liv.

Både inom hjärtsjukvård och onkologi finns det möjlighet att gå vidareutbildning och bli specialistsjuksköterska. Inom hjärtsjukvård finns det ett antal extrakurser som jag tycker skulle vara intressant. Nåja, det är 1,5 år kvar av utbildningen så jag har tid på mig att fundera. =)

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg