Femte veckan

Precis kommit in på min 5 vecka på praktiken. Tiden går väldigt fort, men roligt är det iallafall. Har verkligen fått träna upp det här med att vara sjuksköterska. Lär mig något varje dag och nu har jag börjat ha 3-4 patienter. Förvisso kan det vara lite stressande när man har några patienter och det blir mycket med en av dessa, dokumentation och sådant hamnar i skymundan och man får sammanfatta det senare. Har dock verkligen fått träna upp minnet och jag blir faktiskt förvånad över att jag kan hålla siffror, tillstånd, ord som sagts av läkare etc etc. i huvudet tills jag ska dokumentera det.
Övar hela tiden på den kliniska blicken och sätter symtom och allmäntillstånd till patientens diagnos, men även tänka ett steg längre kring vad som kan hända med patienter (komplikationer att hålla koll på, etc etc).

Kan ju säga som så att jag nog inte borde fokusera mig på vad jag vill arbeta med i framtiden, för hittills har det inte funkat så bra. Jag var helt inne på hjärtmedicin tidigare, sen var det lite akutmottagning,, och nu är jag inne på kirurgi. Akut kirurgi får jag nog säga, för akutmänniska känner jag att jag är.
Det intressanta med kirurgi är att det finns så mycket man som ssk kan göra för patienten, och det är ofta rehydrering, smärtlindring, observationer etc etc.. Och det kan verkligen gå blixtsnabbt till att någon blir extremt dålig.
Vissa saker kan man förhindra om man upptäcker det i tidiga skeendet, exempelvis sepsis.
Inom medicin känns det mer som att man antingen är urkass, eller så är man i princip färdigbehandlad och ska bara ställa in medicinen.
Det är lite mer pyssel med kirurgipatienter. Sen säger även en del sjuksköterskor att de gillar friheten som det innebär, mycket pga att kirurgerna gillar att operera och ger mycket ansvar till ssk. Vi får se var det bär hän i framtiden.

Lite andra, tråkigare nyheter, är att en av våra lärare tyvärr avled idag efter en kort tids sjukdom. Verkligen tråkigt då hon var en, enligt mig, mycket bra lärare och jag tyckte bra om henne.

Nytt ssk-program

Var som sagt på möte i tisdags där man diskuterade det nya upplägget på ssk-programmet. Mycket tyckte jag faktiskt lät riktigt bra. Dessvärre är man tvungen att anpassa sig efter hur verkligheten ser ut, och det är att det är mycket svårt att hitta platser för studenterna inom VFU. Detta kommer troligtvis leda till att man har 27 hp VFU istället för som nu 45 hp (tror jag det var nu). Dessutom kommer man antingen vara på kommunen eller sjukhuset redan från t4. Den långa placeringen kommer troligtvis kortas ned till 7 veckor, och det kan jag faktiskt tycka är helt okej. Många studenter har upplevt att det mest är gratis arbetskraft efter ett antal veckor in i 10 veckors-placeringen.

Farmakologi och läkemedelsberäkning kommer vara en egen kurs, och man delar upp anatomi och fysiologi i 2 delar. Kan säkert bli bra för inlärningen hos många.
En mycket intressant del tycker jag är när man skriver sin uppsats. Som det ser ut nu så skriver många den och sen är det inte så mycket mer med det. I framtiden kommer det kanske vara så att man i kursen efter uppsatsen får möjlighet att applicera sitt arbete i verksamheten, dvs man kan få se hur forskning kan bidra till att förbättra verksamheten.
Detta kan nog sporra en hel del studenter att verkligen välja ett ämne de brinner för.

Psykplaceringen diskuterades mycket, och där snackade man om studentavdelningar (vilket psyk i Halmstad har efterfrågat). I Helsingborg finns detta redan implementerat i verksamheten och verkar fungera bra. En stor fråga var angående om man ska satsa på psykiatri (som är en specialistutbildning) eller psykisk ohälsa.
Jag anser att man som grundutbildad sjuksköterska ska lära sig om de symtom som man kommer stöta på som just grundutbildad på en vårdavdelning, och de tynga psykiatriska patienterna är inte precis det vanligaste man stöter på. Däremot stöter man på ångest, depression, ätstörningar etc etc mest hela tiden. Så nog tycker jag man kan fokusera på dessa, och sen få lära sig hur man kan identifiera en svårare psykisk sjukdom och där man vet när man ska kalla in annan hjälp. På samma sätt som man lär sig identifiera svårare somatiska tillstånd där högre vårdkompetens krävs, typ IVA.

Tror detta kan bli bra., Många frågor från de som befinner sig i verksamheten var hur man skulle lösa platserna. Så där är man nu i planeringen.
Planen är iaf att detta program ska starta vårterminen 2018.

Min handledare vabbade för övrigt både onsdag och torsdag, så jag skippade att gå också då. Känns bara dumt att gå med någon annan som inte vet vad jag kan och inte kan. Tar ett kvällspass med min andra handledare ikväll istället.

T1a

Under den här praktikperioden är det tänkt att vi ska ha en termin 1-student med oss en dag, vilket ingår i lärandemålet. Kommer ihåg själv när man skulle iväg på den dagen, även om jag teoretisk hade lite koll på hur det fungerade i vården så var ju väldigt mycket nytt också. Jag minns särskilt väl att jag tyckte att t4an hade väldigt mycket kunskap, och kunde väl inte se att man skulle kunna så mycket när man själv var där. Nu är vi där, och jag vet fortfarande inte om man har samma kunskap som man upplevde t4an hade då. Men det är har nog mer att göra med att man alltid jämför sig med nästa steg, och man måste ju komma ihåg att t1 handlade om väldigt grundläggande vård.
 
Tycker iallafall att det ska bli kul att planera en dag och se till att det blir så bra som möjligt. Vet själv hur viktigt det är med ett gott bemötande, och ibland känns det som att det är A och O för en persons framtid. Att t1an ska ha ett bra mottagande och känna att det är lärorikt, samt ge mersmak för yrket, får väl nästan anses vara obligatoriskt för planen. Sen är det ju alltid så att det teorin och praktiken går hand i hand, men man kan ju sträva efter det.
 
Nästa vecka blir en kortvecka, har vfu tisdag-onsdag-torsdag. På tisdag är det även möte kring hur nya ssk-programmet ska se ut. Har fått se ett utkast och jag tycker det verkar intressant, även om det behövs redas ut vad allting är så. Förhoppningsvis får vi lite mer klarhet i vad de olika kurserna innebär rent konkret, och vi ska ju även ge våra åsikter om vad man kan göra annorlunda och sånt.
Jag kan iaf säga att hela programmet kommer genomgå en förändring, framförallt handlar det om VFU-perioderna.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg