Hur pluggar man egentligen?

Efter en mycket trevlig kväll igår med ett gäng från klassen så mådde man ju som man förtjänade idag. Tog en promenad till Maxi vid 20-tiden och då passerar jag högskolan och högskolebibblan på vägen och då slog det mig att det kändes väldigt konstigt nu. I tio veckors tid har jag levt med det här arbetet, eller snarare 15 veckor eftersom den föregående kursen ändå berörde uppsatsen på något sätt, dag och natt. De första 5 veckorna träffades vi i princip varje vardag mellan 8-15 och på kvällarna satt jag och utförde sökningar eller läste artiklar. Dessutom tillkom kontinuerliga messenger-kontakter när vi inte var på plats. Så på något sätt så var det skönt att ha en sån struktur, men nu är den borta. Vi har ju blivit bättre och bättre på det här med att skriva akademiskt, läsa vetenskapliga artiklar, kritiskt granska etc etc samtidigt som man ska försöka väva ihop allting på ett snyggt och logiskt sätt. Jag har nog inte hunnit smälta allting än heller faktiskt, för arbetet är ju trots allt inte klart på riktigt. Även om det är godkänt i praktiken så är det först när vi fått det sista godkännandet från vår examinator som vi kan avsluta detta. Har idag suttit och ändrat på småsaker som examinatorn tyckte vi skulle fundera över, men på tisdag sätter vi oss och skriver till det avsnittet som vi hade som "krav" att lägga till. Därefter skickar vi in det igen för att få de slutliga godkännandet och först då kan man nog släppa detta på riktigt.
 
Terminen stannar ju dock inte av bara för att vi ska ha tid att ändra i arbetet. På onsdag börjar sista kursen för terminen, Omvårdnad vid komplexa situationer, och jag ser verkligen fram emot den. Det enda som känns lite skrämmande är att det var så längesen vi läste någon medicinsk eller omvårdnadskurs (termin 3) och lika länge sen vi hade en tenta (förutom läkemedelstentan i t4). Det känns ju som att man glömt bort hur pluggandet går till inför dessa kurser. Svårt att föreställa sig att man nu bara behöver läsa i kurslitteratur och skriva sammanfattningar, att få lära sig något konkret för omvårdnad igen. Nåja, jag vet vilka metoder jag brukar använda för att lära in mig saker och ting så det borde inte vara några svårigheter.
Skriver mer om kursens upplägg vid ett senare tillfälle.

Responderingen avklarad

Och där var även responderingen avklarad och uppsatsen i princip godkänd. Opponenterna ställde bra och relevanta frågor som innebar att vi fick fundera på lite förtydligande. Examinatorn gav mycket bra feedback och godkände i princip uppsatsen på plats, men då hon hade sett hur ambitiösa vi verkade vara så ville hon hjälpa oss att göra uppsatsen ännu bättre och därför kom hon med kommentarer som hon (enligt egen utsago) förmodligen inte gett om hon inte sett hur ambitiösa vi var. Hon ville även använda våran uppsats som gott exempel i framtiden hur man kunde utforma en kandidatuppsats. Tycker det är kul att vi fått lön för mödan och att vi verkligen la ner mycket tid för att göra det så bra som möjligt.
 
Nästa vecka ska vi sätta oss och titta igenom arbetet och ändra det vi känner behöver ändras. Det var bara ett område som vi fick som krav att lägga till, och det var ett stycke om äldre och åldrande. Så det ska vi ta tag i. Ikväll blir det middag tillsammans med ett gäng i klassen och sen är det party för att avsluta denna kursen..
 
Nu kan man iallafall kalla sig kandidat istället för student.. Haha, fancy! :D

Opponering avklarad

Jajjemen, då var en av två delar avklarade. Vaknade i morse och var nervös till tusen, och det brukar inte hända ofta. Det berodde väl förmodligen främst på att detta var ett så nytt område för mig och även om vi fått träna på opponering de två tidigare kurserna också så var det något speciellt att gå upp för examination för första gången.. Eller ja, opponeringen. Saken är ju dock den att det är opponeringen som är det stora jobbet vid examinationsseminariet, som respondent sitter man bara och svarar på frågor. Även om det förmodligen är tufft att svara och bli granskad så är man ju redan insatt i sitt i arbete och kan förmodligen svara på de flesta frågorna (återkommer med mina upplevelser efter fredagen :D). Som opponent ska man läsa in sig på ett arbete och sen försöka kritiskt granska det. Plus att man även ska sammanfatta arbetet med egna ord, ja allt är väldigt stringent upplagt. Men det var kul iaf, även om de första minuterna innebar att man var torr i munnen. Sen släppte det och vi körde på. Vi försökte hålla ett gott klimat och jag hoppas respondenterna också tyckte det. Själva opponentskapet blev godkänt och vi fick mycket bra beröm av examinatorn.
 
Resten av dagen spenderades med att medverka vid två andra opponentskap och det var skönt att få bara få sitta och lyssna ett tag. Jag märkte verkligen hur kvalitén mellan olika arbeten kunde variera. 
 
Imorgon ska vi sätta oss med vårat arbete och kritiskt granska det samt försöka förutse vad vi kan tänkas få för frågor. Då vi lyssnade på 2 seminarium idag så snappade vi upp lite tips som vi kan applicera på vår uppsats. Har redan ändrat lite saker som vi tror vi kommer få som kommentarer.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg