Ändrade planer för hemresan

Ja, efter att ha suttit en stund på eftermiddagen och tänkt ur vilken väg jag ska köra hem via så bestämde jag mig för att kolla upp flyget lite mer ingående. En klar nackdel med bilresan är ju att totalpriset blir cirka 3500 med bränsle och avgifter, plus att det tar 11-12 timmar att köra upp. Jag skulle isåfall köra härifrån vid 10:30 och då komma till Stockholm under den värsta fredagsrusningen. Funderade därefter på att köra via Örebro, Västerås och sedan Gävle. Denna väg är kortare, men lägre hastighetsbegränsning.

Gick in på sas hemsida och hitta där ett direktflyg från Landvetter - Umeå för 1499:-. Rätt schysst pris med tanke på att det innefattar priority lane i säkerhetskontrollen, tillgång till lounge och dessutom 2 st baggage á 23 kg. Så då blev det den vilket innebär att jag istället tar tåget härifrån 10:51 på fredag till göteborg och sedan flygbuss till landvetter. Flyget går 14:00 och landar i Umeå 15:25. 16:25 går tåget till Övik och är då framme 17:28. Inte 22-00 som jag skulle ha kommit fram annars.

Det enda hindret som jag känner är om tåget skulle strula på något sätt. Men jag har återbetalningsbara biljetter och skulle det bli så så får jag helt enkelt ta en hyrbil från göteborg istället, slutpriset blir ungefär densamma isåfall.

Så det blev lite hastiga ändringar. =)

Sammanfattning termin 3

Tänkte att det fick vara dags för en terminssammanfattning nu såhär 5 dagar innan terminen slutar. Terminen har gått sjukt snabbt ändå känns det som, men när jag tänker tillbaka så har det ändå varit 20 fullmatade veckor med mycket inläsning. Jag förväntade mig många aha-upplevelser och det har det verkligen blivit. Man har gått från att veta lite smått om olika sjukdomar, mer om vissa och mindre om andra, till att få en ordentligt fördjupat kunskap inom patofysiologi. 
 
Human biomedicin II
Detta får nog räknas som en av de tyngre kurserna jag läst hittills, men oerhört givande. Jag hamnade i en bra grupp för våra seminarier och hela kursen förflöt smärtfritt. Däremot fanns det givetvis en inre stress märkte jag, eller ja. Jag märkte väl kanske inte av den när jag var vaken, men jag hade ett tag rätt svårt att sova och drömde mardrömmar hela tiden. Tror inte min hjärna riktigt uppskattade så mycket korvstoppning, och kanske inte direkt vid sängdags. Under denna kurs fanns det väl mindre roliga moment, iallafall vårt författningsseminarium. 
Dessutom var studiehandledningen riktigt rörigt skriven, men vi lyckades till slut bena ut vad som var vad och hur vi skulle gå vidare.
Vi hade två stora tentor och 4 seminarer, tyckte upplägget fungerade bra faktiskt. Efter andra tentan, vid påsk, så drog jag hem över och firade påsken samtidigt som jag var på ett möte på akutmottagningen (där jag sedemera fick arbete över sommaren).
 
Omvårdnad vid hälsa och hälsa
Vi fick rätt tidigt klart för oss (redan i förra kursen) att den här kursen inte var mindre krävande än biomedicin II, och där kan jag faktiskt hålla med. Även om det inte var så mycket råpluggande så krävdes en annan typ av inlärning och våra teamarbeten blev den stora utmaningen. Vår grupp fungerade bra, men själva upplägget att 5 personer ska enas om olika saker kunde vara krävande ibland. Givande, men krävande. Jag kände verkligen att man fick en utmaning i sitt diagnostiska tänkt, hur man ska formulera mål och vilka åtgärder som ska sättas in. Om man kollar på vår första vårdplan och sen jämför med vår senaste vårdplan (samt hur tankegångarna gick vid första och sista seminariet) så har man verkligen sett en skillnad. Mål och åtgärder kommer kännas naturligt vid nästa VFU.. Tyvärr kommer omvårdnadsdiagnoser enligt NANDA troligtvis inte kännas lika naturligt eftersom det inte är utbrett inom vården, men jag gör gärna ett försök att få in det i mitt tankesätt och testa applicera det på patienter. 
 
Tidigt i kursen hade vi ett etikseminarium där vi skulle se en film (I rymden finns inga känslor). Jag kan faktiskt säga att den delen inte gav mig nånting överhuvudtaget. Visst, jag känner till närhetsetiken.. Men inte blev jag klokare av den inte. Nåja, det var lätta poäng eftersom vi bara satt och diskuterade filmen. 
 
Vi har även haft en del praktiska moment såsom KAD, Sondsättning, handhavande av CVK etc.etc. så jag hoppas verkligen jag får möjligheten att testa så många moment som möjligt vid nästa VFU. KAD-sättning kommer jag troligtvis utföra under sommarjobbet på akutmottagningen. 
 
En del i klassen talar om att den här kursen inte gett något, men jag tycker då att den gett mig väldigt mycket faktiskt. Det är detta vi kommer arbeta med i framtiden och även om vissa saker känns självklara (precis som jag tagit upp i ett tidigare inlägg) så är det bra att få se hur man applicerar detta. Jag känner mig då mycket säkrare på målformuleringar samt vilka åtgärder som kan sättas in. Dessutom känner jag mig mycket säkrare i min roll och att kunna argumentera för mina val.
 
Extrakurser
Denna termin var även den termin som jag för första gången sökte andra kurser på distans. Jag kom först in på en kurs i folkhälsovetenskap (Våld i nära relationer) som jag inte var särskilt taggad över. Samtidigt kom jag in som reserv på Cancerbiologi, Konflikthantering, samt Gerontologi. Efter en vecka in i första kursen fick jag besked om att jag antagits till gerontologi, vilket jag hoppade på. Därefter kom även antagningsbesked för cancerbiologi.
 
Gerontologi - Läran om det friska åldrandet. En hel del av den kursen hade vi kommit i kontakt med, i varierande grad, via ssk-programmet men jag har ändå lärt mig en del inom detta område och jag får villigt medge att området är rätt spännande.
Cancerbiologi - Detta är en helt annan inriktning eftersom den sorteras under biomedicin. Här handlade det väldigt mycket om hur olika gener påverkar cancer, men även en del om olika cancersjukdomar, behandlingsstrategier, diagnos etc. etc. Det var även här jag fick upp ögonen mer för just onkologi. 
 
Båda kurserna är nu avklarade, eller jag har precis skickat in sista canceruppgiften. Till nästa kurs har jag sökt Hälso- och sjukvårdsrätt att läsa vid sidan av.
 
Tankar för framtiden:
Tankarna har verkligen snurrat var jag vill arbeta egentligen och det tidigare så självklara valet, narkos, är inte riktigt lika självklart. Just nu finns det några områden jag iallafall skulle vilja arbeta inom som nyexad:
  • Onkologi eller Hematologi
  • Hjärtsjukvård 
  • Thoraxvård
  • Möjligtvis geriatrik av något slag
Nästa termin går vi direkt ut på praktik i 10 veckor. Vi har inte fått veta platserna ännu, vilket är lite drygt. Tidigare årskurser har fått veta dessa innan de gått på sommaruppehåll, så jag hoppas på detta. 
Tio veckors praktik innebär att det kommer vara november när vi är klar, och jag har en känsla av att den terminen kommer gå snabbt. Jag hoppas och tror att den praktiken verkligen kommer göra mig säkrare i min roll och verkligen få fördjupa mig i yrket, jag har även en förhoppning att få se mig omkring nån dag på olika ställen.
 
Andra delen av nästa termin handlar om Samhälls- och beteendevetenskap (5 veckor) samt Organisation och ledarskap (5 veckor). Jag vet faktiskt inte vad jag har för tankar om dessa kurser egentligen, ledarskapkurset känns iaf rätt intressant. Samhälls-kursen känns mest onödig, men vi får se vid nästa terminssammanfattning om jag tycker så även då. :D
 
Vad händer nu?
Imorgon har vi interkulturellt seminarium. Onsdag en föreläsning om pre- samt postoperativ omvårdnad. Fredag har vi tenta. Fredagen är även dagen jag åker hem till min hemort för att spendera sommaren. Hämtar hyrbilen direkt efter tentan och påbörjar resan på 102 mil.
 
Av naturliga skäl kommer bloggen hamna i dvala under sommaren. Dock tror jag att jag kommer vara lite mer aktiv än förra sommaren. Jag kommer ju faktiskt arbeta inom akutsjukvården och bloggen har tidigare fungerat som en ventil, så det är inte omöjligt att det kommer några inlägg om mina tankar angående arbetet. 
 
 
 
 

En dag med tentaplugg

Cancerbiologiuppfiten är avklarad. Interkulturella omvårdnaden är klar, iaf det jag ska säga på presentationen imorgon. Så idag blir det att kolla lite gamla tentor. Men framförallt läsa igenom kurslitteraturen och ta reda på vad det viktigaste är att komma ihåg och ta med sig både till tentan, men även till framtiden.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg