Placeringar vfu

Så kom äntligen placeringarna för våran nästa vfu och jag fick precis den avdelningen jag ville ha, vilket jag ändå tycker är lite konstigt att jag lyckades pricka in faktiskt. Men men, det blir iallafall avdelning 83 som jag stationeras på i 10 veckor. Vilken del av denna avdelning det blir mer specifikt vet jag inte men ena delen är KAVA (Kirurgisk akutvårdsavdelning) och den andra delen är akut kirurgi inom t.ex. kärl och bröst. Där finns även en palliativ del främst med patienter som har metastaserad bröstcancer. Jag är ju intresserad av cancervård och sånt så det vore trevligt att hamna just på den delen, men båda verkar intressanta.
 
Arbetet på akuten rullar på, många vitalparametrar (eller parisar som det kallas här tydigen haha) och många stick har det blivit denna vecka. Successraten på sticken är varierande en jag kämpar på och försöker snappa upp olika tips när de är svårstuckna, för det är rätt vanligt. 
Hittills har det inte varit något "action" om man säger så. Men i går blev det en hjärtinfarkt och en akut dyspné som vi hade i akutrummen. Har som sagt mest varit på medicindelen och när jag frågade om jag bara skulle vara där så kikade vi på schemat och såg att jag hade 5 pass på medicin, och 5 pass på obs-enheten (typ som en akutvårdsavdelning) men ingenting på kirurgisidan. Som undersköterska har man betydligt mer att göra på kirurgsidan så vi fick påtala detta så att jag skulle få fler inskolningspass där. De hade lagt 5 pass på obsenheten, men jag menar.. Arbetet som är där är precis som ett avdelningsarbete (om inte mindre) och det är ju ingenting speciellt man behöver lära in som mnaa behöver 5 pass för att utföra.
 
 

Nu kör vi

Efter förra veckans halvlugna introduktion så kör jag 6 dagar arbete nästa vecka, eller ja bredvidgång blir det fram till midsommar. I fredags var första dagen som jag jag gick bredvid och blev sen ledig i helgen.

Hursomhelst, jag körde dagtid i fredags och det började rätt lugnt där vi hann gå igenom en del städrutiner och sånt. Jag var stationerad på medicin-sidan så vid 9 började ambulanserna köra och det var bröstsmärtor, misstänkta stroker, dyspné, illamående som dök upp. Ganska snart började det bli ruljans på patienterna så det var bara att hänga med i svängarna. Själva rutinen när en patient kommer in har jag väl börjat lära mig, för det handlar i mångt och mycket om att jag går in och tar alla vitalparametrar och antecknar det på en akutjournal. Sen ger jag den till sjuksköterskan som går in och triagerar (så länge de inte kommer med ambulans där de redan är triagerade), utefter vilken färg patienten från enligt RETTS så ingår olika blodprover som jag sedan går in och tar. Kan ju säga att jag nog tog fler blodprover på en dag än vad jag gjorde på hela förra praktiken.
Sen går läkaren in och gör sin bedömning. Beroende på vilken färg patienten har så ingår vitalparametrar vid olika tidpunkter så det gäller att man har koll på detta, men som det var i fredags så hann jag inte med att hålla koll på om vi följde detta eller inte eftersom jag hade fullt upp att lära mig allting annat.

Det är iaf kul att arbeta när allting är nytt (akuten invigdes 2013). Bland annat har man övervakningsutrustning på alla platser (med ekg), och för patienterna finns på många platser en skärm med tv, telefon och internet som de kan fördriva tiden med.

Men nu väntar nästan konstant arbete fram till midsommar så tanken är ju att man ska bygga på allting eftersom. Hade tänkt låna en bok på universitetsbiblioteket här angående vård av akut sjuka, känns som att det inte kan vara fel att läsa på om vad man ska titta efter mer specifikt (för det är ju inte bara ett sommararbete, det handlar om liv och död).

Uppdatering

Ja det har gått en vecka sedan förra inlägget nu så jag har hunnit landa lite grann iallafall.
Vi kan ju börja med fredagens tenta och hemresa. Hade räknat med 40 minuter och att tentan skulle likna de gamla tentorna. Men så var det ju såklart inte. För det första så hade tentan fått 10 frågor till, sen hade det tillkommit en hel del andra frågor som exmpelvis sådant som vi inte hade på färdighetsprövningen. Sen var en hel del frågor omgjorda och gick mer djupgående. Då tentan bara hade flervalsfrågor så fungerade uteslutningsmetoden rätt bra när man var stressad, jag kunde snabbt hitta det alternativet som var käpprätt åt helvete och sen fick rätt svar den vägen. Andra var lite mer kluriga men eftersom tentan rättades rekordsnabbt så igår fick vi veta resultatet, vilket blev godkänt för min del. Kände dock under tentan att stressen ökade då jag skulle hämta ut hyrbilen och dra iväg till Landvetter, men det slutade på 50 minuter allt som allt för tentan. 
 
Sen åkte jag till landvetter och flög till Umeå. Förflöt väöldigt smidigt och jag hade möjlighet att kolla igenom tentan (eller ja, frågedelen som jag hade markerat mina svar på) lite mer djupgående på flygplatsen.
Jag fick iaf lite ledigheten men i tisdags var det introdag på akutmottagningen så vara bara att gå upp tidigt.
Mycket information. Var 2 sjuksköterskor och 6-7 undersköterskor (varav alla utom en var ssk-studenten, den sista var läkarstudent,)
 
Efter lunchen blev det traumaövning med narkossk, kirurgjour, akutssk och usk + ambulansen. Allt styrdes av en överläkare och gick till som på riktigt. Alla kunde självklart inte vara med så vi andra stod och tittade på, men man lärde sig väldigt mycket. Före dess fick vi i lugn och ro gå igenom skopbåren samt hur man utför stockvändning vid trauman.
Igår var det dags för HLR, och det blev en blandning av S-HLR och A-HLR samt Barn-HLR. Var rätt kul att vi körde två ssk och två usk så alla hade sin roll, eller ja. Vi uskor körde ju antingen inblåsningar samt utförde kompressioner och ssk skötte läkemedel. 
Idag var det KTC och vi fick träna på specifika saker som man behöver kunna på akuten snabbt:
  • Sugning av övre luftvägar och mun
  • KAD
  • Svalgtub och näskantarell
  • Syrgasbehandling när en persons allmäntillstånd sviktar
  • Venprov och blododling.
 
Imorgon är första dagen av själva inskolningen, bredvidgången, så då gäller det att försöka insupa allting. Sen kör jag så till veckan efter midsommar då det är första egna passen.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg