Det börjar närma sig slutet.

Det har varit lite stillestånd här på bloggen får jag medge, men det beror främst på att jag inte har något speciellt att skriva om. Samtidigt har jag haft jag funderar på hur jag ska formulera inlägget som är tänkt att summera hela studietiden, men jag har ju skrivit mina terminstankar hittills så de summerar ju varje termin. 
Jag tror jag skriver ihop något inlägg efter jag är klar med den här kursen känner jag, för jag är helt slut på.
Har 1,5 veckor kvar nu av den här praktiken och det enda hindret som är kvar mellan mig och examen är bedsiden som jag får göra allra sista dagen (6/12) vilket känns lite sisådär. Hade gärna velat ha den bortstökad nästa vecka, men nu är det som det är. Under hela studietiden så är det den delen som jag är mest nervös över. Nervositeten handlar inte om att jag inte tror på mig själv, det gör jag verkligen, utan det handlar om den där klumpen i magen som "Tänk om jag får en blackout och glömmer nåt så banalt som ID". På bedsiden ska ID tas redan vid första mötet med patienten, vilket är något som skiljer sig från det som iaf jag lärt in mig. Jag kollar såklart alltid ID vid all läkemedelshantering och provtagning, men att fastställa att den patienten som ligger vid den sängen faktiskt är den patienten som jag avser, är inte något som jag gjort tidigare. Ännu svårare är det att få in just det tänket i hemsjukvården. Att åka ut till en person där adressen och lägenhetsnumret står klart och tydligt på "att-göra-listan", på dörren står det patientens för- och efternamn, och när du kommer in så presenterar sig personen med namnet som står på din lista. Vad är oddsen att det skulle vara någon annan som tagit sig till just den personen, slängt ut den riktiga och svarar på namnet? Jag skulle vilja hävda att det är obefintligt.
 
Det är just detta som kan göra att man får en blackout och helt enkelt glömmer bort att kontrollera det vid andra tillfällen. Man är så pass säker på att personen som sitter där är just den personen, alla läkemedel är utskrivna till namnet på personen och signeringslistorna innehar samma namn som det står på det papper du har med dig, på patientens brevlåda och som svarar på det namnet du tilltalar denne med. Men i dess strikta bemärkelse har du inte styrkt ID. Så detta är jag lite nojig över, men jag har försökt hitta strategier för hur jag ska lära in mig det på och nåt system som gör att det ska vara fool proof. Det bästa jag har kommit på nu är att helt enkelt att skriva in det på min checklista innan jag åker ut till patienten. Dvs, vi skriver ut en kalender med dagens göromål exempelvis: Dela dosett, lägg om sår på höger fot, följ upp blodtryck. Där kommer jag helt sonika att skriva in "Styrkt ID [  ]" på första plats i checklistan. Så fort jag kommer hem till patienten så kommer jag ju kolla på min att-göra-lista och direkt se att ID ska styrkas, så då gör jag helt enkelt det genom att fråga patienten och sen bocka för det. Iom att jag har bockat för ID så har jag styrkt det personnummer som står på min lista, då kan jag alltid styrka ID genom att jämföra med min lista. Dvs, när jag ska dela dosetten behöver jag inte fråga patienten om dennes ID, utan kan jämföra personnumret med min lista.
 
Hursomhelst så känner jag att den där egna raden med ID styrkt och en box jag kan kryssa för är det bästa jag kan komma på.... Och i slutändan handlar det om att göra det så patientsäkert som möjligt, och då jag känner att jag kan ha en svaghet för detta så väljer jag att agera för att det inte ska ske.
 
Nåja, tänk att det bara är 1,5 veckor kvar av min praktik och faktiskt även min studietid. De andra läser, som jag skrivit tidigare, 5 veckor till med valbara kurserna. Jag är lite nojig över att mitt tillgodoräknande magiskt kommer försvinna eftersom studentportalen kommer stängas ned 30/11 och öppnas igen 10/12, men då i ett annat system. Men rationellt sätt så ska ju det inte hända eftersom LADOK är landsomfattande och det finns ju registrerat där. 
 
På fredag får vi förövrigt veta resultatet på NKSE, shit pommes alltså. Jag vill ju gärna tro att allt gick superbra, och jag vet ju attjag hade rätt svar på läkemedelsberäkningen... Men så tänker jag "Tänk om jag inte skrev exakt så, tänk om jag skrev utan ett kommatecken eller fel på nåt annat sätt"... Å andra sidan vet jag att jag svarade utifrån vad de efterfrågade då jag skrev ned mina svar på kladdpappret och det var då rätt så. Den andra delen kände mig rätt säker på så.. Men man ska ändå inte ta ut något på förhand känner jag. :P
 
Så just nu har jag tre saker som tynger mig och jag tror att när dessa är avklarade kommer en stoooor sten lätta från mitt hjärta:
  • Godkänd på NKSE teoretiskt (1/12)
  • Godkänd på NKSE praktiskt (6/12)
  • Se till att min tillgodoräknade kurs faktiskt följer med till nya StudentLadok (efter 10/12).
Sen är det bara att söka examen.. Men tills dess är det 2 veckor kvar.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg