Det börjar närma sig slutet.

Det har varit lite stillestånd här på bloggen får jag medge, men det beror främst på att jag inte har något speciellt att skriva om. Samtidigt har jag haft jag funderar på hur jag ska formulera inlägget som är tänkt att summera hela studietiden, men jag har ju skrivit mina terminstankar hittills så de summerar ju varje termin. 
Jag tror jag skriver ihop något inlägg efter jag är klar med den här kursen känner jag, för jag är helt slut på.
Har 1,5 veckor kvar nu av den här praktiken och det enda hindret som är kvar mellan mig och examen är bedsiden som jag får göra allra sista dagen (6/12) vilket känns lite sisådär. Hade gärna velat ha den bortstökad nästa vecka, men nu är det som det är. Under hela studietiden så är det den delen som jag är mest nervös över. Nervositeten handlar inte om att jag inte tror på mig själv, det gör jag verkligen, utan det handlar om den där klumpen i magen som "Tänk om jag får en blackout och glömmer nåt så banalt som ID". På bedsiden ska ID tas redan vid första mötet med patienten, vilket är något som skiljer sig från det som iaf jag lärt in mig. Jag kollar såklart alltid ID vid all läkemedelshantering och provtagning, men att fastställa att den patienten som ligger vid den sängen faktiskt är den patienten som jag avser, är inte något som jag gjort tidigare. Ännu svårare är det att få in just det tänket i hemsjukvården. Att åka ut till en person där adressen och lägenhetsnumret står klart och tydligt på "att-göra-listan", på dörren står det patientens för- och efternamn, och när du kommer in så presenterar sig personen med namnet som står på din lista. Vad är oddsen att det skulle vara någon annan som tagit sig till just den personen, slängt ut den riktiga och svarar på namnet? Jag skulle vilja hävda att det är obefintligt.
 
Det är just detta som kan göra att man får en blackout och helt enkelt glömmer bort att kontrollera det vid andra tillfällen. Man är så pass säker på att personen som sitter där är just den personen, alla läkemedel är utskrivna till namnet på personen och signeringslistorna innehar samma namn som det står på det papper du har med dig, på patientens brevlåda och som svarar på det namnet du tilltalar denne med. Men i dess strikta bemärkelse har du inte styrkt ID. Så detta är jag lite nojig över, men jag har försökt hitta strategier för hur jag ska lära in mig det på och nåt system som gör att det ska vara fool proof. Det bästa jag har kommit på nu är att helt enkelt att skriva in det på min checklista innan jag åker ut till patienten. Dvs, vi skriver ut en kalender med dagens göromål exempelvis: Dela dosett, lägg om sår på höger fot, följ upp blodtryck. Där kommer jag helt sonika att skriva in "Styrkt ID [  ]" på första plats i checklistan. Så fort jag kommer hem till patienten så kommer jag ju kolla på min att-göra-lista och direkt se att ID ska styrkas, så då gör jag helt enkelt det genom att fråga patienten och sen bocka för det. Iom att jag har bockat för ID så har jag styrkt det personnummer som står på min lista, då kan jag alltid styrka ID genom att jämföra med min lista. Dvs, när jag ska dela dosetten behöver jag inte fråga patienten om dennes ID, utan kan jämföra personnumret med min lista.
 
Hursomhelst så känner jag att den där egna raden med ID styrkt och en box jag kan kryssa för är det bästa jag kan komma på.... Och i slutändan handlar det om att göra det så patientsäkert som möjligt, och då jag känner att jag kan ha en svaghet för detta så väljer jag att agera för att det inte ska ske.
 
Nåja, tänk att det bara är 1,5 veckor kvar av min praktik och faktiskt även min studietid. De andra läser, som jag skrivit tidigare, 5 veckor till med valbara kurserna. Jag är lite nojig över att mitt tillgodoräknande magiskt kommer försvinna eftersom studentportalen kommer stängas ned 30/11 och öppnas igen 10/12, men då i ett annat system. Men rationellt sätt så ska ju det inte hända eftersom LADOK är landsomfattande och det finns ju registrerat där. 
 
På fredag får vi förövrigt veta resultatet på NKSE, shit pommes alltså. Jag vill ju gärna tro att allt gick superbra, och jag vet ju attjag hade rätt svar på läkemedelsberäkningen... Men så tänker jag "Tänk om jag inte skrev exakt så, tänk om jag skrev utan ett kommatecken eller fel på nåt annat sätt"... Å andra sidan vet jag att jag svarade utifrån vad de efterfrågade då jag skrev ned mina svar på kladdpappret och det var då rätt så. Den andra delen kände mig rätt säker på så.. Men man ska ändå inte ta ut något på förhand känner jag. :P
 
Så just nu har jag tre saker som tynger mig och jag tror att när dessa är avklarade kommer en stoooor sten lätta från mitt hjärta:
  • Godkänd på NKSE teoretiskt (1/12)
  • Godkänd på NKSE praktiskt (6/12)
  • Se till att min tillgodoräknade kurs faktiskt följer med till nya StudentLadok (efter 10/12).
Sen är det bara att söka examen.. Men tills dess är det 2 veckor kvar.

NKSE check

Så var den klar, den där tentan som vi alla bävat för hela utbildningen.
Kändes rätt bra faktiskt och denna gången fick vi hjärtsvikt och diabetes. Rätt säker på att jag fick rätt på läkemedelsdelen (tentan är ju uppdelad i två delar, en med patientfall och en med läkemedelstal. De två talen måste vara rätt för att du ska få rätt på del 2, men du behöver inte göra om del 1 [patientfallen] om du inte klarar lm-beräkningen).

Rätt säker på att läkemedelsberäkningen är godkänd då jag kontrollerat med många andra, plus i en grupp på facebook.
Då återstår del 1, men där skrev jag ned alla svar som jag svarat lika som det står på sida två (man får ju förslag på rätta svar när man vänder blad på tentan) och med bara dessa inräknade så borde jag komma en bit ovanför de 33 poängen som behövs för godkänt.

Nu väntar två veckor av ovisshet, även om det känns som att det gått vägen, innan vi får veta svaret.
Nu återstår bara ett stort hinder; den praktiska delen av nkse.. Än kan man inte slappna av, men det har lättat lite iaf. ;)

Kommunen

Jaha, tiden rullar på en rasande takt nu. Är inne på min andra vecka nu på kommunen och jag måste ju säga att det är lite annorlunda än att vara på sjukhuset. Att få komma hem till personer ger ju en helt annan bild av dem som personer. Man tittar sig runt, ser lite bilder på dem när de var yngre och det kan ibland finnas saker man kan samtala kring isåfall. 
Samtidigt kommer man hem till andra personer som har det skitigt och man stinker cigarettrök när man kommer ut (yay för arbetsmiljön), och sen ryms allting däremellan också. Har reflekterat en del över hur det kan se ut när det inte finns (som på sjukhuset) dedikerade förråd hemma hos personerna. Då menar jag att deras sjukdom ändå inkräktar på deras liv i form av att ett rum kan vara fyllt med allt från läkemedel till omläggningsset. Jag tycker det samtidigt är tråkigt att se, men det är kanske då vi utomstående kan få en liten inblick i hur en sjukdom verkligen kan påverka en människa? Och då är detta förmodligen den minsta delen av sjukdomen. Lite svårt att få ned tankarna kring det, för i samma veva verkar många ändå ha funnit sig i det och t om dedikerat vissa ställen där man har allt material.
Hur blir det när man blir frisk då igen? Kommer man förknippa sitt hem, och det rummet, med sjukdomstiden? Det finns mycket att reflektera kring, men det är rätt kul att träffa personerna i deras hemmiljö.
 
Jag har min vfu uppdelad mellan två handledare, en som jobbar mot hemsjukvården (och hemtjänstgrupp) och en som jobbar mot äldreboende och den personalen. Det är rätt lika, men ändå olika om man säger så.
 
Hittills har jag iallafall fått ge lite injektioner, lagt om sår (man börjar ju bli bra på det här nu från VC-tiden. :P), kopplat sondnäring, satt portnålar och gjort akuta bedömningar. Har fått väldigt bra feedback av mina handledare som inte alls såg några hinder för mig att ta egna hembesök (även om det ur ren feedbacksynpunkt är bra att ha någon som faktiskt lyssnar på sitt besök).
Svårigheterna med att ha handledare inom hemsjukvården är att de ofta har en lång relation med personerna och som student får man vara lite på tå för att komma in. Förra veckan observerade jag mest, men från och med den här veckan så har jag hand om arbetet själv och får ta kommandot på hembesöken. 
 
Vi gick igenom mina mål inför den här vfun och mycket av det praktiska har jag ju gjort tidigare, så det jag vill vidareutveckla är patientkontakten. Att kunna hitta rätt frågor vid rätt tillfällen osv osv. Även om jag givetvis utför allt det praktiska också.
 
Nåja, nu är det två dagar kvar innan vi skriver NKSE-tentan... Var lite nervös förra veckan men det har släppt mer och mer nu. Jag måste ju kunna lita på min kunskap (och mina repetitioner)... Förhoppningsvis går det vägen. ;) Idag är det 1 månad tills jag vänder hemåt igen efter tre år här nere... Men det kommer ett längre inlägg om tankarna inför framtiden och en tillbakablick så smångingom (när jag får feeling. ;) )

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg