NKSE check

Så var den klar, den där tentan som vi alla bävat för hela utbildningen.
Kändes rätt bra faktiskt och denna gången fick vi hjärtsvikt och diabetes. Rätt säker på att jag fick rätt på läkemedelsdelen (tentan är ju uppdelad i två delar, en med patientfall och en med läkemedelstal. De två talen måste vara rätt för att du ska få rätt på del 2, men du behöver inte göra om del 1 [patientfallen] om du inte klarar lm-beräkningen).

Rätt säker på att läkemedelsberäkningen är godkänd då jag kontrollerat med många andra, plus i en grupp på facebook.
Då återstår del 1, men där skrev jag ned alla svar som jag svarat lika som det står på sida två (man får ju förslag på rätta svar när man vänder blad på tentan) och med bara dessa inräknade så borde jag komma en bit ovanför de 33 poängen som behövs för godkänt.

Nu väntar två veckor av ovisshet, även om det känns som att det gått vägen, innan vi får veta svaret.
Nu återstår bara ett stort hinder; den praktiska delen av nkse.. Än kan man inte slappna av, men det har lättat lite iaf. ;)

Kommunen

Jaha, tiden rullar på en rasande takt nu. Är inne på min andra vecka nu på kommunen och jag måste ju säga att det är lite annorlunda än att vara på sjukhuset. Att få komma hem till personer ger ju en helt annan bild av dem som personer. Man tittar sig runt, ser lite bilder på dem när de var yngre och det kan ibland finnas saker man kan samtala kring isåfall. 
Samtidigt kommer man hem till andra personer som har det skitigt och man stinker cigarettrök när man kommer ut (yay för arbetsmiljön), och sen ryms allting däremellan också. Har reflekterat en del över hur det kan se ut när det inte finns (som på sjukhuset) dedikerade förråd hemma hos personerna. Då menar jag att deras sjukdom ändå inkräktar på deras liv i form av att ett rum kan vara fyllt med allt från läkemedel till omläggningsset. Jag tycker det samtidigt är tråkigt att se, men det är kanske då vi utomstående kan få en liten inblick i hur en sjukdom verkligen kan påverka en människa? Och då är detta förmodligen den minsta delen av sjukdomen. Lite svårt att få ned tankarna kring det, för i samma veva verkar många ändå ha funnit sig i det och t om dedikerat vissa ställen där man har allt material.
Hur blir det när man blir frisk då igen? Kommer man förknippa sitt hem, och det rummet, med sjukdomstiden? Det finns mycket att reflektera kring, men det är rätt kul att träffa personerna i deras hemmiljö.
 
Jag har min vfu uppdelad mellan två handledare, en som jobbar mot hemsjukvården (och hemtjänstgrupp) och en som jobbar mot äldreboende och den personalen. Det är rätt lika, men ändå olika om man säger så.
 
Hittills har jag iallafall fått ge lite injektioner, lagt om sår (man börjar ju bli bra på det här nu från VC-tiden. :P), kopplat sondnäring, satt portnålar och gjort akuta bedömningar. Har fått väldigt bra feedback av mina handledare som inte alls såg några hinder för mig att ta egna hembesök (även om det ur ren feedbacksynpunkt är bra att ha någon som faktiskt lyssnar på sitt besök).
Svårigheterna med att ha handledare inom hemsjukvården är att de ofta har en lång relation med personerna och som student får man vara lite på tå för att komma in. Förra veckan observerade jag mest, men från och med den här veckan så har jag hand om arbetet själv och får ta kommandot på hembesöken. 
 
Vi gick igenom mina mål inför den här vfun och mycket av det praktiska har jag ju gjort tidigare, så det jag vill vidareutveckla är patientkontakten. Att kunna hitta rätt frågor vid rätt tillfällen osv osv. Även om jag givetvis utför allt det praktiska också.
 
Nåja, nu är det två dagar kvar innan vi skriver NKSE-tentan... Var lite nervös förra veckan men det har släppt mer och mer nu. Jag måste ju kunna lita på min kunskap (och mina repetitioner)... Förhoppningsvis går det vägen. ;) Idag är det 1 månad tills jag vänder hemåt igen efter tre år här nere... Men det kommer ett längre inlägg om tankarna inför framtiden och en tillbakablick så smångingom (när jag får feeling. ;) )

Introduktion VFU IV

Jaha, så var dagen kommen för introduktionen för den allra sista kursen för mig. Vi talade mycket om VFU såklart och sedan om NKSE, både den teoretiska och praktiska delen. Kan ju säga att detta är nog första gången under utbildningen som jag känt mig lite nervös och nojjig över både vfu, tenta och praktiskt prov. Fastän jag varit i 10 veckor redan på praktik så är det liksom nu allting ska knytas ihop, och helt plötsligt känns det som att man inte har kvar kunskapen.. Kanske beror det på att det är i kommunen och allt är så nytt... 
Hursomhelst måste jag ju fortsätta som jag gjort hittills i kurserna, och inte tänka så mycket på det bakomliggande. Jag har ju faktiskt klarat alla VFUer och tentor utan att misslyckas en enda gång (okej då, läkemedelsberäkningen förra hösten undantaget. :P). Jag har alltid fått väldigt bra omdömen på mina placeringar, det är nånting jag måste ta med mig. Jag har en god teoretisk kunskap om omvårdnad som ämne, men även inom medicin. 
All den  tid (och det är inte lite) jag har lagt ner under de här, snart, tre åren är det dags att plocka fram, både nu och inför framtiden.
Svårt att tänka att det bara är 1,5 veckor till NKSE. Därefter får vi veta resultaten 1/12 vid den nationella genomgången. Tyvärr har Studentportalen beslutat att stängas under den här tiden, så vi får bara resultaten via koder på blackboard (och såklart när vi kommer till träffen så får vi plocka ut dom också). 
 
På eftermiddagen hade vi introduktion på kommunen där vi också fick veta våra tider för den praktiska delen.. Så jag kommer köra den 6/12 klockan 08:00... Känns också lite nervöst inför, men jag ska studera bedömningsblanketten som används av bedömande sjuksköterska. Hade tänkt att arbeta utefter den varje dag på VFUn, så att de blir en rutin - även om man säkerligen redan gör precis det som står där.

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg