Liten uppdatering

Det har verkligen inte hänt så mycket spännande att skriva om tyvärr. Kursen fortlöper i rasande takt och vi har nog äntligen hittat vilken infallsvinkel vår C-uppsats kommer handla om. Mer om detta när den kursen börjar :) En av uppgifterna i denna kurs är att göra en projektskiss över vårt kommande arbete, så det har vi suttit med i veckan. Nästan klar med den, ska bara kvalitetsgranska två artiklar vi använt oss av.

Hoppade av kursen Fysisk aktivitet och hälsa för att kunna fokusera helhjärtat på smärtkursen, och såklart den här vetenskapskursen.

VFU III & IV

Tar ett snabbt inlägg såhär när jag har lite paus från vetenskapen. Tycker förövrigt att forskning verkar rätt intressant på många sätt, men även väldigt tidskrävande och allmänt krävan för den delen. Får se vad jag tycker efter uppsatsen, haha. Dessutom gör man ett vetenskapligt arbete för magisterexamen i samband med specialistutbildningen, så vill jag plugga vidare så är det lika bra att vänja sig (förutom vissa lärosäten som har en annan typ av specialistutb som bara ger yrkesexamen). 
 
Nåja, var förövrigt och lämnade blod idag. Efter att ha tänkt tanken många gånger i mitt liv att börja ge blod så har det liksom aldrig blivit av. Men nu blev det det och nu är jag inskriven i systemet.
 
Efter föreläsningen igår kom ansvarig för de verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och talade lite om höstens alla placeringar. Jag skrev lite grann om dessa i förra inlägget men tänkte vidareutveckla det lite eftersom det nu ändå var dags att välja.
Första veckan vi kommer tillbaka efter sommaren har vi helklass 1 vecka på skolan, och därefter delas klassen in i tre delar och varje grupp placeras inom 3 områden. Dessa områden är:
  • Närsjukvård (Vårdcentral): 3 veckor
  • Psykiatri: 3 veckor
  • Spåren: 8 arbetspass (+ 2 på operation/anestesi) där man får önska plats. Det som finns att tillgå om jag minns rätt är: Ambulans, Akutmottagning, IVA/UVA, Barn, Mottagning (typ infektion och liknande), Kommunen. Det snackades även om förlossning/BB.
Vi fick rangordna önskemålen för "spåren" enligt 1,2 och 3 och jag valde då:
  1. Intensivvårdsavdelningen / Uppvakningsavdelningen: Här vill jag verkligen hamna för att få en inblick i verksamheten. Om ni minns så är jag intresserad av thoraxkirurgi och både anestesi- och intensivvård finns inom detta område.
  2. Akutmottagningen: Efter två somrar som undersköterska på en akutmottagning hade det var spännande att se arbetet ur sjuksköterskans perspektiv också.
  3. Ambulansen: Detta är väl en av de populäraste spåren antar jag. Jag väljer den mest för att om jag inte får de andra två så kan det vara intressant att få se det prehospitala också
Efter dessa 9 veckor totalt så påbörjas VFU IV som är den avslutande praktiken på 5 veckor. Denna är också valbar, men inte på lika mycket som "spåren". Det som finns att tillgå är: Icke-opererande avdelning (medicin), Opererande avdelning (kirurg), Akutmottagningen, Akutvårdsavdelningen, Uppvakningsavdelningen, Barnavdelningen, Kommunen. Här valde jag dessa enligt rangordning:
  1. Icke opererande avdelning: Här skrev jag även till Avd 61 eftersom jag också är intresserad av hematologi och skulle vilja få se mer av detta innan jag blir färdig.
  2. Akutmottagningen: Ja, får jag inte akutmottagningen på spåren och inte avd61 eller liknande så kan jag tänka mig 5 veckor på akuten också.
  3. Kommunen: Ja, jag valde faktiskt kommunen. Många i klassen suckade över att kommunen ens finns, men jag vet att kommunal sjukvård är så mycket mer än vad de har fördomar om. Det kan vara lärorikt att se den här delen också.
 
Så fastän jag tänkte vänta med detta inlägg till närmare hösten så blev det aktuellt i samband med detta. 10/2 ska listan skickas in och i maj får vi veta placeringarna, och har möjlighet att invända.
En klar nackdel är att psykiatrin samt närsjukvården finns på många ställen, bland annat i Unnaryd som ligger 6 mil härifrån. Det gick runt en lista också där folk som kunde tänka sig placeringar på ytterställen kunde fylla i. Jag som inte ens har en bil vill ju gärna komma centralt i Halmstad eftersom det skulle ta lång tid att ta sig till praktiken om det är i skogen. 

2017

Nu smider vi medans järnet är varmt och drar till med ett till lite längre inlägg angående hur mitt kommande år kommer se ut. För ett år sedan skrev jag "2016" och "två år kvar", nu skriver jag "2017" och "ett år kvar". Tiden... Den verkar rulla på den oavsett hur segt man tycker vissa saker är. Nåja, på måndag startar termin 5 och denna terminen kommer troligtvis bli riktigt tung. 
 
Vi kommer starta med Vetenskaplig teori och metod II där vi kommer få träna på att använda olika databaser och hitta relevant information inför vår uppsats. Dessutom kommer vi att börja kolla på vilket ämne vi vill skriva om, och tydligen ska vi börja strukturera upp den om jag fattat det rätt. Därefter kommer det någon form av träning på opponering/respondering även i denna kursen (vilket känns riktigt bra). Sist är det väl någon form av begrepp vi ska kunna och som tydligen ska testas under våra seminarium, har inte riktigt satt mig in i vad det är.
 
På måndag startar även mina två extrakurser som jag sökte, och utifrån vad jag läst om dessa nu när studiehandledningen kommit upp så är de fullt överkomliga att ha vid sidan om.
Den ena är Smärta ur ett livsvärldsperspektiv via Linnéuniversitetet. Har redan börjat bläddra i litteraturen och tänkte sätta mig och göra instuderingsfrågorna imorgon eftersom den går på heltid och jag behöver ha lite framförhållning. Ska bli riktigt intressant att läsa mer om smärtfysiologi, behandlingar och liknande men även den psykologiska delen av smärta. Det avslutas med att jag ska intervjua någon med smärtproblematik och sedan skriva ett arbete om det, lyckligtvis slutar den samtidigt som Vetenskapskursen.
Den andra kursen är Fysisk aktivitet och hälsa via Mälardalens högskolan. Den har jag mest för att få lite andra inblickar i saker och ting, kanske mycket för min egen skull.. Jag vet inte, men det handlar lite om hur man kan få personer att bli mer aktiva och sånt, vilket nog kan vara bra som sjuksköterska att kunna. Denna kursen går på halvfart så den fortlöper i 10 veckor och vi har en inlämningsuppgift och en hemtenta på den kursen.
 
Om fem veckor kommer det vara dags för oss att i 10 veckors tid ägna oss åt uppsatsskrivning. Exakt vad vi kommer skriva om vet vi inte, men vi båda är rätt intresserad av smärta så det lär nog bli nåt åt det hållet.  Jag tror att det kommer vara en intressant kurs, men tuff. Allt det här med att skriva tillsammans, fördela arbete, föra loggbok, opponera/respondera etc etc. kommer nog innebära rejäla utmaningar. När den kursen är slut kommer jag nog känna en lättnad eftersom det är den sista riktigt stora kursen och är liksom det som definierar sjuksköterskeprogrammet. Vi har då gjort bort nästan alla omvårdnadskurser, vi har haft 15 veckors praktik och då också skrivit arbetet för att få en kandidatexamen, det är bara småkurser kvar efteråt.
 
Direkt efter uppsatsen så startar Omvårdnad vid komplexa situationer som även avslutar termin 5. Det är en kurs som jag verkligen ser fram emot och kommer förhoppningsvis ge mycket teoretisk kunskap inom detta område, och förhoppningsvis ger det mycket inför sommarjobbet också. 
Jag vet inte så mycket om den men jag antar att vi läser om tillstånd såsom sepsis och andra livshotande akuta tillstånd. Vet att vi har en simuleringsövning samt någon form av tenta. Vad jag har hört så ska den kursen vara rätt tuff, så det blir en utmaning. 
 
Tar lite kort om vad som händer efter sommaren också:
Höstterminen är uppdelad i olika vfu-perioder men vi kommer att vara ute på någon form av vfu i 15 veckor (22,5 hp). Indelningarna är vårdcentral(primärvård), psykiatrisk vård, valbart område. 3 veckor vardera. Därefter har vi 5 veckor med VFU IV, som också är valbar och det är här vi kommer göra våran bedside (den praktiska delen av NKSE-tentan). Den teoretiska tentan kommer väl i slutet av terminen, december tror jag.
Vi avslutar terminen, och hela sjuksköterskeprogrammet, genom att välja någon av kurserna "Omvårdnad med inriktning mot: smärta, eller nutrition, eller palliativ vård". 
 
Men, mer om höstterminen när den väl kommer. Nu har ni dock fått en översikt över 2017, som även kommer bli det sista året i Halmstad för mig. Den härliga våren kommer jag nog sakna mycket så jag får försöka njuta så mycket som möjligt den här våren. :)

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg