Sammanfattning termin 6

Så kom till slut den dagen då jag sammanfattar den allra sista terminen på sjuksköterskeprogrammet. Det är ju inte bara så att det avslutar själva utbildningen, inte för mig iaf, utan det avslutar en personlig resa också. Jag har nu varit hemma i några veckor och tiden känns nästan som den går snabbare nu när jag kommit upp. 
 
Mina tankar inför den här terminen hittar du här. Sitter själv och läser igenom den för att se vilka tankar jag faktiskt hade, så får jag väl försöka besvara dessa och om det blev som jag trott. Vi rivstartade iallafall med föreläsningar hela första veckan, men det kändes så pass tråkigt att jag inte gick de sista dagarna. Var bara en massa allmänt snack med nån som läste ur sin powerpoint, saker som jag kunde läsa mig till själv i kurslitteraturen. Pre-post-op-föreläsningen var iallafall en av de bättre. Tänkte att jag följer strukturen jag hade på "inför-inlägget".
 
Verksamhetsförlagd utbildning III:
  • PIVA: Var väl i särklass den absout tråkigaste placeringen denna terminen. Även om jag lärde mig en del samt att det var intressant att se arbetssättet, och även få lite bättre inblick i psykiatriska diagnoser. Men arbetstakten och arbetsuppgifterna kände jag inte passade mig övh. Det var iallafall tre sega veckor.
  • IVA/UVE: En av placeringarna jag verkligen såg fram emot och jag lärde mig en hel del om intensivvård, men jag fick även en bra inblick i hur det är att arbeta på IVA. Sen om det nån gång i framtiden blir det återstår att se, men det skulle iallafall helt klart vara ett alternativ.
  • VC Oskarström: Placeringen som så var jag väl nöjd med. Bra handledare och trevliga människor. Men arbetsuppgifterna på DSK-mottagningen var ju så förbaskat enformiga. Även om det faktiskt var kul att fundera över sårbehandlingar och liknande, å sen även se resultatet av behandlingen. Men i övrigt så var det inte superspännande.
Verksamhetsförlagd utbildning IV:
Detta var en helt okej placering faktiskt. Mycket trevliga personer som jobbar där samt hade en kompis/kursare som hade handledaren bredvid, så vi kunde träffas en del på vfuerna också. Det var intressant att se hur den kommunala hälso- och sjukvården ser ut, och det kommer vara bra att ha med sig i baggaget tänker jag (speciellt vid onkologen då jag kan tänka mig att många har behov av sådan sjukvård också). Det var ju även i denna vfu som jag hade den där förbaskade bedsiden, som jag var så nervös inför. Men som jag skrivit tidigare så gick den väldigt bra, och fick superbra slutbetyg. Den sista praktiken känns dock lite som en dimma, kanske framförallt eftersom jag hade sista passet på onsdagen och sen var det middag med närmaste kursarna på fredagen och sen flyttade jag hem på lördagen. 
 
Jag har ju fått alla mina betyg och ansökt om examen, men det verkar vara lite segt... Men ja, det har faktiskt bara gått 9-10 arbetsdagar sen jag skickade in den och det står att den blivit tilldelad en person så jag får väl hoppas den dimper ned i brevlådan snart. Visst, det är ingen brådska egentligen, men nog är det kul att så snabbt som möjligt få sin legitimation som liksom statuerar att "nu är du färdig!".
 
Vad händer framöver?
  • Examen: 11/1 åker jag och min mor ned igen till Halmstad för examen (12/1) och sen stannar vi till söndagen. Tanken är att vi även ska få ett avslut på hela den här resan och även avsluta detta kapitel.
  • Gran Canaria: I en kombinerad 30-årspresent, julklapp och examenspresent så ska vi även åka till Gran Canaria 20/1-27/1. Blir väldigt härligt att få komma bort till värmen och göra något helt annat innan jag börjar jobba. VI har talat i omgångar att åka utomlands i samband med min examen men av diverse orsaker så blev det inte att vi planerade in det... Men det var tydligen nån som gjorde det i smyg ändå. :P
  • Arbetsstart: Har nu bestämt vilket datum jag ska börja arbeta, och det blir 5/2.
  • Lägenhetssökandet: Detta är den enda delen som inte är avklarad ännu. Har ett erbjudande om en lägenhet från 1/4, men är bara på fjärde plats i kön. Det råder bostadsbrist i Umeå men tanken är att jag ska börja söka övernattningslägenhet nu när helgerna är över. Isåfall hade jag tänkt att veckopendla fram tills dess att jag får en lägenhet. Det är faktiskt rätt många som hyr ut gårdshus och dylikt, så jag är inte speciellt orolig.
 
Mitt i allt detta så ska jag ju försöka reflektera också och jag kämpar över att veta hur jag ska känna för allt det här... Men jag har liksom inte riktigt landat ännu. Jag tror mycket av det beror på att det egentligen känns som att jag bara är hemma över jul och sen åker ned igen. Kanske kommer det när vi har examen? Då blir det ju ändå ett ordentligt avslut, eller så kommer det nån annan gång? 
Men så mycket kan jag ju säga att jag inte landat i min roll, och ska jag vara ärlig så är det faktiskt rätt skönt att bara koppla bort allt det här med utbildningen och framtida jobbet. Jag har ju levt och andats studier i tre års tid nu och att bara ta en semester från plugg och liknande känns helt rätt. Ju närmare arbetsstarten jag kommer, desto mer kommer jag nog börja läsa på igen också så jag kommer förberedd... Men en dag står jag ju där, efter inskolningen, och ska vara sjuksköterska.... Kanske är det DÅ det landar. :P
 
Tills dess så vill jag säga gott nytt år er till er, och nu blir det nog färre och färre inlägg här på bloggen. Men jag lovar att uppdatera igen när jag börjat jobba. :)

Senaste inläggen

Arkiv

Visa fler inlägg