"Intervjuer"

Sista veckan på sommarlovet startar imorgon och på fredag tar jag tåget ned igen för sista terminen. Känns som det var igår jag satt på flyget upp, men nu är det sista terminstarten och den avslutande delen av sjuksköterskeprogrammet som ska påbörjas. Det kommer säkerligen uppstå många tankar under terminen, tankar som jag förmodligen kommer att ventila här på bloggen. 
Men det första steget har jag iallafall tagit, och det var tidigare i veckan när jag var och hade "intervjuer" på olika avdelningar. Insåg att jag alltså i princip haft mina första intervjuer inför min roll som sjuksköterska, känns lite surrealistiskt.
 
Nåväl, jag tänkte att jag ska sammanfatta ställena jag var på och mina tankar om dessa.
 
Cancercentrum: Består av onkologavdelningen och hematologiavdelningen (även mottagningar och liknande såklart). Träffade båda avdelningscheferna samtidigt och vi hade ett trevligt samtal.
  • Onkologen: Arbetar man i ett av tre team baserat på diagnosgrupper och dessa är lymfom/sarkom, mag-tarm och huvud (ej hjärna), käke, mun. Till detta tillkommer givetvis mindre vanliga cancervarianter. Man stationeras på ett team och arbetar huvudsakligen där. Omvårdnaden skiljer sig även åt beroende på vilket team man är i, så tillvida att ena teamet i huvudsak har korta vårdtider, lite palliativt och mycket cytostatika (lymfom/sarkom) till team med längre vårdtider, mycket palliativt (exempelvis mag-tarm). Avdelningen har 36 vårdplatser men kommer utöka dessa. SSK har ansvar för 6 patienter tillsammans med en undersköterska  
  • Hematologen: Har 16 vårdplatser och jag fick inte riktigt någon klarhet (eller skrev inte ned tillräckligt bra) hur man jobbar men skulle tro att det är parvård även där. Avdelningen har i princip bara enkelsalar och isoleringsrum pga tuffa behandlingar och för att man slår ut patientens immunförsvar.
  • Vidareutbildning: Onkolen erbjuder varannat år AST-tjänstgöring för vidareutbildningen Onkologsjuksköterska. Hematologen har en 15 hp hematologikurs.
  • Sammanfattning: Fick positiva vibbar härifrån och uppfattningen om att de verkligen brydde sig om medarbetarna. Verkade även ha en positiv stämning i arbetsgruppen som hittar på saker på fritiden. Nackdelen skulle väl vara att det verkar vara populärt ställe, och lönemässigt kan det säkert vara svårt att få upp så mycket mer än det som landstinget satt som "ingångslön". Men eftersom man inte talar om löner eller liknande förrän man blivit erbjuden jobb så gjorde vi det inte (pluspoäng). Jag är ju mycket inne på akutsjukvård av något slag så onkologi eller hematologi kändes inte så mycket av den varan. Dock förklarade de att det finns en hel del akuta tillstånd som kan uppstå, bland annat sepsis på i princip alla hematologpatienter. Dessutom vårdar man gärna patienterna så mycket det bara går på avdelningen, istället för att skicka dem till andra avdelningar. Helt klart är detta ett intressant alternativ som jag kommer överväga. Att avdelningarna ligger i en ny byggnad gör ju saken bara bättre, mycket fräscha lokaler och ändamålsenliga. Schemamässigt använder de modifierat 3-3 (jobba tre dagar, ledig tre) vilket innebär att man anställs på 100 %, arbetar 82 %, tar extrapass för 6 % och har ledighet och liknande för resten av procenten. Tycker modellen är rätt intressant.
Infektionsavdelningen: Började inte speciellt bra när avdelningschefen hade dubbelbokat, och sen visade det sig att hon skulle sluta och fram tills en ersättare har anställts så är det biträdande avdelningschefer som har den rollen (tre st, 2 sjuksköterskor och 1 undersköterska). Nåväl, jag fick tala med två av dessa istället och samtalet i sig var trevligt. De var väldigt noga med att poängtera att avdelningen har högst beläggning på hela sjukhuset, väldigt ofta multisjuka, mycket tungt arbete och inget ställe man ska vara på om man gillar att arbetsbördan går upp och ned. Jag upplevde avdelningen som rörig så tillvida att personalen verkade stressade, det gav iallafall inget positivt intryck för mig. Mitt i samtalet så säger de iallafall att -"ingångslönen för i år är 26k"... Erhm jaha? Vi har inte ens diskutera anställningsförhållanden för det första, och för det andra så är det individuell lönesättning (även om det i praktiken funkar rätt dåligt). Så där tappade jag faktiskt det lilla intresset jag hade för avdelningen. Hursomhelst så sa de att det positiva med avdelningen var att man blir väldigt bred i sin kunskap, det är ett nära och bra samarbete med läkarna etc etc. De kör också med modifierad 3-3.
Kanske märks det på mitt skrivande att jag inte precis fastnade för avdelningen eller kan se mig arbetandes där? :P
 
Hjärtcentrum: Ni som följt bloggen har säkert sett att jag vid flera tillfällen skrivit om kardiologi och att jag tycker det är ett mycket spännande område. Förväntningarna var höga för detta möte och jag var nästan lite orolig att jag skulle bli besviken (mycket pga att jag hade varit på infektionsavdelningen innan). Det hade jag dock inget för, och även om själva samtalet inte var lika bra som det jag hade på cancercentrum så fick jag mycket positiva intryck. 
  • HIA/Kardiologen/Utredningsenheten: Dessa tillhör medicin och kardiologen är eftervårdsavdelning, HIA hjärtintensiven och utredningsenheten har patienter som ska utredas för diverse hjärtbesvär. Kardiologen börjar man på och man har 7 patienter var tillsammans med en undersköterska. Korta vårdtider och "bra" patienter (dvs vårdtyngdsmässigt). Man börjar här och efter några månader så inskolas man på utredningsenheten och till slut på HIA. På HIA arbetar bara sjuksköterskor och man har 3 patienter var.
  • Thorax vårdavdelning/THIMA/THIVA: Är den andra delen av hjärtcentrum och tillhör kirurgi. Vårdavdelningen har 18 platser och man arbetar i par med en undersköterska och har 6 patienter. Detta är både en pre och postoperativ avdelning och operationerna som utförs är kranskärls, klaff, och lungor. THIMA är en intermediärvårdsavdelning med 6 platser och patienter som inte längre behöver intensivvård, men ändå behöver utökad övervakning hamnar här. THIVA är då intensivvårdsavdelningen som även då kräver vidareutbildning.
  • Vidareutbildning: Thorax har aspirantprogram för intensivvård och narkos (hoppar man på så får man arbeta under 6 månader som iva-sköterska och känna på, och sen hoppar man på utbildningen och får lön under tiden). För hjärtmedicin finns det ett specialistsjuksköterskeprogram för hjärtsjukvård, men de verkar inte ha någon betalning för det. Däremot så får man gå kardiologutbildning och liknande. 
  • Sammanfattning: Fick en oerhört positiv bild av stället. Möjligheterna till utveckling känner jag är mycket stora och inom hjärtmedicin så roterar man mellan de olika delarna, men det finns även möjlighet att rotera mellan thorax-avdelningen och kardiologen. Jag som ibland blir lite less på samma arbete ser ju detta som ett grymt ställe, att kunna få ett break och få arbeta med andra saker. Positivt är också att avdelningarna finns på samma ställe, dvs man behöver inte gå iväg ut genom dörrarna till något annat ställe. Det gör att man kan hjälpa varandra också vid exempelvis överbeläggningar, bara styra över till thorax vårdavdelningen osv osv.
 
Mycket ordbajsande nu känner jag, och kanske är det inte fullt lika intressant för er att läsa om som det är för mig. :) Nåväl, cancercentrum och hjärtcentrum kommer jag iallafall höra av mig till när det närmar sig examen.

Arkiv