Tentaplugg

Ja, det fick bli ett till inlägg om lite allt möjligt kände jag. Har idag suttit med en kursare och verkligen gått igenom allting om och om igen. Fastnade lite på att förklara syra-basbalansen men det ger mig ännu ett tillfälle att lära in min kunskap. Jag gillar när folk frågar mig saker eftersom det får mig en möjlighet att kontrollera att jag förstått det rätt, men även att man får lite annan input på hur man kan se saker och ting. 
 
Imorgon ska jag till Lund på något event angående ny sepsisforskning. Verkar bli både föreläsningar, mat och ett besök på labb. Ska bli intressant.
 
Vad händer annars i sommar då?
Jag kommer vara på akuten vid min hemort även denna sommar och nu känner jag att det ska bli riktigt intressant. Mest för att jag kunnat samla mina tankar angående förra sommaren då jag var novis och allting var nytt. Jag har även haft 10 veckors VFU som ger mig mycket erfarenhet, och nu även en kurs inom komplexa situationer. Svårigheterna blir nog snarare att kunna växla till att vara undersköterska. Det var lite konstigt i början av VFUn när jag hade kvar tänket som uska när jag skulle vara ssk. 
 
Jag kommer säkerligen intressera mig ännu mer kring vad som händer i kroppen hos patienterna som kommer till akuten, hur saker och ting hänger ihop med tillståndet. Jag har ju även fått med mig mer omvårdnadskunskap, och en god dos repetition, som jag kan applicera där det är möjligt. Givetvis får man ju göra det arbete som man är anställd för att göra, men förra året fanns det bra med tillfällen att även lära sig mer så.
Nu när jag arbetat en sommar redan så blir det en hel del nattpass märkte jag, mest för att de inte ville sätta nya vikarier på nattpass eftersom det är mindre personal då. Mig spelar det väl ingen roll egentligen, även om jag föredrar dagtid så går det bra även nattetid. Om inte annat så ger det mer pengar i plånboken. :)
 
I mitten av augusti ska jag till NUS (Norrlands Universitetssjukhus) och träffa chefer för Thoraxavdelningen, HIA/Kardiologen, Onkologen och Hematologen för att höra mig för lite grann. Ska bli spännande och se hur de jobbar, upplägg, etc etc, och kanske känns några (eller alla) tillräckligt intressanta för att kontakta dem igen när jag flyttat upp. Återkommer nog med ett eget inlägg i höst om hur det var på dessa möten.
 
 
Får se om jag skriver ett inlägg efter föreläsningen imorgon, kanske har det kommit något nytt som jag vill dela med mig. :)
#1 - - Agnes:

Hur mycket medicin tycker du att ni har fått läsa förutom första anatomi och fysiologikursen T1? /en T1:a med stort medicinintresse

Svar: Hej,
Kul att du läser bloggen.
Anatomi och fysiologi är ju den grundläggande kunskapen man behöver och det vi har lärt oss har varit tillräckligt för att kunna förstå senare kurser inom farmakologi och patofysiologi. Den sistnämnda är en stor kurs i Halmstad, 15hp, samtidigt som vi nyss läst komplexa situationer som också har en del medicinsk vetenskap i sig. Så jag tycker det är alldeles lagom medicinsk vetenskap för att ge en god grund för omvårdnaden.

Du nämner att du har ett stort intresse för medicin och sånt. Jag hoppas du är insatt i att vårat huvudämne är omvårdnad och således den som kommer ha mest utrymme. Givetvis är medicinsk kunskap mycket viktigt, men glöm inte bort omvårdnaden och omvårdnadsvetenskapen. :-)
blivandeanessk.blogg.se

#2 - - Maria:

Hej!
Jag börjar läsa denna kurs på tisdag nästa vecka. Vad har man gör examinationer under kurser mer än salstenta och seminarium?
Har man någon gruppuppgift också? Eller vad hade ni för examinationsuppgifter under kursens gång?

Arkiv