VFU III & IV

Tar ett snabbt inlägg såhär när jag har lite paus från vetenskapen. Tycker förövrigt att forskning verkar rätt intressant på många sätt, men även väldigt tidskrävande och allmänt krävan för den delen. Får se vad jag tycker efter uppsatsen, haha. Dessutom gör man ett vetenskapligt arbete för magisterexamen i samband med specialistutbildningen, så vill jag plugga vidare så är det lika bra att vänja sig (förutom vissa lärosäten som har en annan typ av specialistutb som bara ger yrkesexamen). 
 
Nåja, var förövrigt och lämnade blod idag. Efter att ha tänkt tanken många gånger i mitt liv att börja ge blod så har det liksom aldrig blivit av. Men nu blev det det och nu är jag inskriven i systemet.
 
Efter föreläsningen igår kom ansvarig för de verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och talade lite om höstens alla placeringar. Jag skrev lite grann om dessa i förra inlägget men tänkte vidareutveckla det lite eftersom det nu ändå var dags att välja.
Första veckan vi kommer tillbaka efter sommaren har vi helklass 1 vecka på skolan, och därefter delas klassen in i tre delar och varje grupp placeras inom 3 områden. Dessa områden är:
  • Närsjukvård (Vårdcentral): 3 veckor
  • Psykiatri: 3 veckor
  • Spåren: 8 arbetspass (+ 2 på operation/anestesi) där man får önska plats. Det som finns att tillgå om jag minns rätt är: Ambulans, Akutmottagning, IVA/UVA, Barn, Mottagning (typ infektion och liknande), Kommunen. Det snackades även om förlossning/BB.
Vi fick rangordna önskemålen för "spåren" enligt 1,2 och 3 och jag valde då:
  1. Intensivvårdsavdelningen / Uppvakningsavdelningen: Här vill jag verkligen hamna för att få en inblick i verksamheten. Om ni minns så är jag intresserad av thoraxkirurgi och både anestesi- och intensivvård finns inom detta område.
  2. Akutmottagningen: Efter två somrar som undersköterska på en akutmottagning hade det var spännande att se arbetet ur sjuksköterskans perspektiv också.
  3. Ambulansen: Detta är väl en av de populäraste spåren antar jag. Jag väljer den mest för att om jag inte får de andra två så kan det vara intressant att få se det prehospitala också
Efter dessa 9 veckor totalt så påbörjas VFU IV som är den avslutande praktiken på 5 veckor. Denna är också valbar, men inte på lika mycket som "spåren". Det som finns att tillgå är: Icke-opererande avdelning (medicin), Opererande avdelning (kirurg), Akutmottagningen, Akutvårdsavdelningen, Uppvakningsavdelningen, Barnavdelningen, Kommunen. Här valde jag dessa enligt rangordning:
  1. Icke opererande avdelning: Här skrev jag även till Avd 61 eftersom jag också är intresserad av hematologi och skulle vilja få se mer av detta innan jag blir färdig.
  2. Akutmottagningen: Ja, får jag inte akutmottagningen på spåren och inte avd61 eller liknande så kan jag tänka mig 5 veckor på akuten också.
  3. Kommunen: Ja, jag valde faktiskt kommunen. Många i klassen suckade över att kommunen ens finns, men jag vet att kommunal sjukvård är så mycket mer än vad de har fördomar om. Det kan vara lärorikt att se den här delen också.
 
Så fastän jag tänkte vänta med detta inlägg till närmare hösten så blev det aktuellt i samband med detta. 10/2 ska listan skickas in och i maj får vi veta placeringarna, och har möjlighet att invända.
En klar nackdel är att psykiatrin samt närsjukvården finns på många ställen, bland annat i Unnaryd som ligger 6 mil härifrån. Det gick runt en lista också där folk som kunde tänka sig placeringar på ytterställen kunde fylla i. Jag som inte ens har en bil vill ju gärna komma centralt i Halmstad eftersom det skulle ta lång tid att ta sig till praktiken om det är i skogen. 
#1 - - Alice:

Vad kul att få möjlighet att välja bland olika områden! Jag läser till läkare i Göteborg och här läser alla samma saker men jag har hört att det på andra platser i landet finns möjlighet för valbara kurser. Hade gärna sett att det fanns mer sånt även på Läkarprogrammet ;)

Svar: Aha sedär. Min kusin läste också där, men blev klar 2016. Skiljer det såpass alltså? Det kan väl vara så att de kanske tänker att man läser en hel del på sin ST-tjänstgöring kanske? När blir du klar? :-)
blivandeanessk.blogg.se

Arkiv