Sammanfattning termin 4

(Tankar inför 2016 samt sammanfattningen från termin 3 hittar ni: här och här
 
Jaha, då var termin 4 officiellt över då, mer än hälften av utbildningen är nu avklarad. Idag var examinationsdagen för Omvårdnad med inriktning mot organisation och ledarskap. En kurs som jag tidigare skrivit en hel del om i ett separat inlägg, och det var nog så att studiehandledningen fortfarande gick att tolka på flera sätt ända in i det sista. Hursomhelst så lämnade jag in hemtentan igår eftermiddag och jag kan säga att det sista notatet tog väldigt lång tid att få till faktiskt. Jag fick till slut gå till högskolebibblan för att få lite miljöombyte och få bort distraktionerna, då fick jag ihop ett notat faktiskt. Huruvida man blir godkänd vet jag inte, men jag tycker att jag har uppfyllt målet med arbetet.
 
Vi had en heldag idag där vi fick öva på opponering/respondering på våra grupparbeten. Det var väldigt lärorikt faktiskt och av alla tre uppgifter var det denna som faktiskt var roligast (även om den inte kändes så från början). Opponering/respondering är något vi kommer öva mycket på nästa termin (kommer mer om det i nästa inlägg) så det var riktigt bra att få möjligheten redan nu att göra detta mer på "skoj" så man fick göra bort diverse nybörjarmisstag. Vi fick mycket bra beröm för vårt arbete och både opponeringen och responderingen, så där är vi mycket nöjda.
 
Så vad hände då under termin 4?
Direkt efter sommaruppehållet påbörjades vår 10-veckorsplacering på sjukhuset och jag hamnade på avd 83 (Akut kirurgi samt bröst- och kärlpatienter), vilket var en placering jag trivdes grymt bra med. Jag fick verkligen upp ögonen för just kirurgin och förstod vilken stor del av sjukvården den faktiskt innefattar. Veckorna flöt på otroligt snabbt och helt plötsligt började slutet faktiskt närma sig. När jag tänker tillbaka så känns det som en evighet sen, fastän det bara är 2 månader sedan. Jag har iallafall verkligen fått fördjupa mig i sjuksköterskeyrket och kommer säkerligen ha med mig den erfarenheten när jag arbetar på akuten i sommar igen, en erfarenhet jag saknade förra sommaren men ändå kastade mig in i det. Jag hade otroligt mycket nytta av arbetet på akuten när jag var på 83an, så jag hoppas att den erfarenheten jag fick där kan jag få nytta av på akuten också.
Jag hade min T1a som följde med en dag och det var riktigt kul faktiskt, även om jag inte tyckte att jag fick med allting jag ville så hoppas jag att hon faktiskt var nöjd. Jag tänkte mycket, eller iaf försökte tänka mycket, på hur jag själv kände mig inför den dagen jag gick med T4an och anpassade dagen såsom jag trodde skulle funka bra. VFUn avslutades med att presentera det egna arbetet, en vårdplan, och jag fick bra betyg från mina handledare. I VFUn ingick även läkemedelsberäkningstenta, 2/2, som var den större av de båda. Det var första gången jag misslyckades på en tenta och när jag tänker tillbaka så hade jag nog inte tränat så pass mycket på _ALLA_ moment i den, vilket inte får hända i en tenta där det är 100 % rätt som gäller. Så den 16/12 gjorde jag omtentan, efter att jag täppt till luckorna, och fick godkänt.
 
Hel plötsligt var det då november och Samhälls- och beteendevetenskap II startade. Jag hade träffat mina "pluggkompisar" under kursens gång men resten av klassen hade det varit 5 månader sedan jag träffade så det var skönt att vara tillbaka i skolbänken. Tyvärr hade jag nog legat av mig lite med studierna, och jag har nog inte riktigt kommit in i det ännu heller, efter en sån lång tid så själva uppgifterna i den kursen kändes väldigt konstiga. Men vi kämpade på och det var en väldigt chill kurs, nästan så man hade velat ha den över julen istället. 
 
Samma vecka som jag åkte hem över julen så påbörjades Omvårdnad med inriktning mot organisation och ledarskap, och vad jag tycker om vissa delar av den finns beskrivet i ett tidigare inlägg. Med lite distans till alla uppgifter och när jag tänker efter så har jag ju faktiskt lärt mig en hel del inom hälsoekonomi, organisationsteorier samt ledarskap. Även om jag inte gillade upplägget på exempelvis hemtentan så måste jag nog erkänna att jag tagit till mig en hel del kunskap. Det var inte optimalt, men det gick. Att sedan studiehandledningen var urkass drar ner betyget ordentligt eftersom vi fått spendera en avsevärd tid att tolka den. Kursen avslutades med examinationsseminariet som jag skrev om högst upp, samt inlämning av hemtentamen. Så nu inväntar jag bara resultatet på den sistnämnda.
 
Så idag är den sista dagen jag är t4-student. Det känns lite overkligt att jag är t5a på måndag. När vi häromdagen satt med vårt grupparbete så satt vi nästan nere vid entrén och det var samma dag och tid som det var dags för upprop för alla t1or. Visste om det eftersom en kursare skulle sälja några böcker till en av dessa och väntade in denne. Vi såg någon som stod och såg väldigt "förvirrad" ut och vi gissade att det var den personen som skulle ha böckerna, vilket det var. Att det kan synas så tydligt. Jag kommer precis ihåg hur det var och kan verkligen sätta mig in i situationen. Började tänka mig in i deras förväntningar, deras nervositet, deras "nu flyr jag"-tänkande när jag såg alla gick som lämmeltåg.
Min kursare valde att berätta lite om allt möjligt som kan vara nödvändiga tips för den första tiden, hur mycket som egentligen fastnade vet jag inte. Men att träffa på en vänlig själ (nåja, alla är väl vänliga men ändå) första dagen tror jag kan göra mycket för en person. I just detta läge befinner man sig ute på djupt vatten (iaf så tyckte jag det) och att ha någon som bottnar ställer sig bredvid en och håller upp en.... Eller så svamlar jag bara, jag vet inte. :)
Vill du läsa hur jag sammanfattade första året, och hur jag beskrev första tiden i Halmstad? Klicka här!
 
Nåja, nu är det slut på filosoferandet för idag. Nästa vecka är en ny termin och på måndag startar 3 kurser för mig... Mer om dessa kommer under helgen tror jag. ;)
#1 - - Anna:

Vilken bra beskrivning av hur man känner sig! Jag tyckte det va illa med nervositeten inför uppropet , men nu känner jag mest att jag INTE vill gå till skolan imorgon! Var det någon som hoppade av er första tid? Hur upplevde folk första tiden med allt nytt?

Svar: Hej, och tack för din kommentar. Klart du ska gå imorgon, försök göra nånting annat idag så du slipper tänka på det. Det är en utmaning att vara först till nånting, och jag kan relatera till den gången för längesen när jag skulle börja på ett arbete för första gången. Jag parkerade bilen någon km bort och ville bara spy, men jag tog några djupa andetag och bara körde på. Ett tips är att du kommer i god tid och sen försöker socialisera med de runtomkring dig, fråga om de också ska på intron och allt det där. :)

Det var några som hoppade av direkt efter uppropet, men förutom dessa så har vår klass varit väldigt intakt fram tills termin 4. Då fick vissa flytta ned en klass, och någon annan tog ett studieuppehåll etc etc.
Jag kan inte svara på hur folk upplevde det första tiden då jag hade så mycket med mig själv att reda ut. Men jag kan garantera dig att det finns fler som tänker precis som dig. För många är detta steget ut i den riktiga världen, efter att ha varit i skolans trygga värld i 12 år, och de går nog igenom exakt samma sak som dig.
Sen har du de lite äldre, som jag var, som inte är nervös över den delen men som kanske, precis som jag, nyss flyttat till en ny stad eller liknande.
Alla kämpar vi med våra hjärnspöken, ingen kommer nog till utbildningen utan att behöva gå igenom olika former av "kriser".

Var ska du börja om jag får fråga? =)
blivandeanessk.blogg.se

#2 - - Anna:

Jag är en i lämmeltåget du såg i torsdags :) ska gå i Halmstad. Du hjälpte mig med vilka böcker jag skulle behöva tidigare i december! Så på den fronten är jag väl förberedd. Det är precis som du säger att det bästa är att bara ge sig in i det sociala på en gång. Jag tillhör nog dom lite "äldre" så det positiva är ju att jag har ganska bra koll på mina styrkor och svagheter. Och att gå in med ett öppet sinne och ta allt vart efter det kommer. Men det är otroligt svårt att inte låta bli att tänka: jag klarar aldrig av det här... fast då kan ju allt bara bli bättre :)

Svar: Aha okej, det var du. Jag kommer ihåg att jag besvarade kommentarer men inte vilket namn som hade kommenterat. :)
Att tveka på dig själv kommer du säkert göra flera gånger under första terminen, och halva andra terminen också. Det är först efter din första VFU (som kommer i november) som du kommer kunna känna om detta verkligen är rätt. :)
blivandeanessk.blogg.se

Arkiv