Slut för i sommar

I brist på en roligare rubrik så fick det bli denna där jag syftar på att arbetet som undersköterska är över för denna sommar, och troligtvis även för alltid. I januari kommer jag vara klar legitimerad sjuksköterska (woho, lite skrämmande men mycket spännande) och kommer således ta klivet ut i den professionen jag i tre års tid kämpat hårt för. 
 
Sammanfattning av sommaren:
Arbetade återigen denna sommar på akuten i min hemstad och jag kändes relativ snabbt att mycket av rutinerna och liknande fanns kvar i bakhuvudet. Lite uppfräschning krävdes självklart kring vissa saker, men jag kunde fokusera på yrket i sig istället för att behöva leta upp saker eller läsa på om rutiner. De två sistnämnda kände jag tog upp mycket av min tid förra året och något som de nya vikarierna i år vittnade om. Jag försökte ingjuta hopp hos dem genom att säga att "i slutet av sommaren kommer du börja komma in i alla rutiner och börja hitta"... men då är arbetet i princip avklarat. :D Precis så kände jag förra året, att när man väl började komma in i jobbet så var det slut. 
Nåja, iom att jag kom ihåg mycket från förra året så kunde jag som sagt utveckla mig på andra områden. Jag har lagt mycket fokus på patientkontakt, att verkligen sätta mig och tala med patienter eller vara den som är den lugna personen när patienten är i en stressad situation. Att våga fråga om saker, men även att kunna skämta om saker. I en stressfull situation är humor ett viktigt verktyg, givetvis måste man känna av situationen också.
Jag kunde fokusera på att utveckla den kliniska blicken och försöka sätta ihop tillståndet med en eventuella diagnosen. Men jag kände även att jag kunde lyfta min kunskap och diskutera med sjuksköterskan om eventuella åtgärder etc etc. Allt som allt så känner jag att sommaren har gett mig mycket för min framtida profession, och då talar jag inte om att kunna ta venprover eller EKG (vilket givetvis är en bra kunskap).
 
Kvittot på mitt arbete fick jag av chefen häromveckan när hon ville tala med alla som jobbat i sommarne, en och en, för att ha som underlag för utvärderingen av sommaren. Fick veta att jag fått mycket bra feedback av de jag jobbat med, även av de som ibland kan vara svår att arbeta med. Detta känns ju givetvis oerhört kul att höra, för det betyder ju att jag i denna kontext och arbetsplats har haft ett bra arbetssätt. 
 
Men nu har jag semester, arbetade sista passet i söndags och igår så firades det med en sväng upp till Umeå (jag och min mor) för att strosa omkring, kika på bostadsområden, bo på hotell och käka grym mat (Lottas Krog rekommenderas). Idag var första mötet med potentiella arbetsgivare och på agendan stod Onkologiavdelningen samt Hematologiavdelningen. Fick mycket trevligt intryck från dessa och fastän jag är mycket inne på kardiologi så lockar framförallt hematologi mycket. Fick bra information och sedan en rundvandring (f-n så stora avdelningar det var). Huset byggdes för några år sedan så allting är top-of-the-line, vilket jag vet av erfarenhet är kul att jobba med.
Cheferna var mycket trevliga och verkade väldigt mån om sin personal, att de sedan har AST (Onkologissk) och Hematologiutbildning visar att de satsar på sina medarbetare. 
 
Jag är ju dock väldigt mycket inne på kardiologi och thoraxkirurgi, vilka jag ska träffa på torsdag, så det sätter ju onekligen griller i huvudet på en. Å andra sidan behöver man inte börja på exakt det man vill, det finns ju faktiskt möjlighet att byta arbetsplats. 
Nåja, det återstår att se vilka intryck jag får från Kardiologen och Thorax på torsdag, jag har bara hört gott om både Cancercentrum och Hjärtcentrum som arbetsplats. 
Dessutom ska jag på Infektion också på en träff, även den på torsdag, men jag vet inte riktigt om det lockar. Det var mest en ingivelse jag fick efter jag var på föreläsningen i Lund angående sepsis. Men man ska ha ett öppet sinne och sondera terrängen.
 
Vad händer framöver då?
Jag åker ned till Halmstad 25/8 och börjar skolan 28/8, därefter följer praktik i 3,5 månader. I vanlig ordning kommer jag skriva ett inlägg om mina tankar inför terminen (sista gången jag gör det, shit pommes), så där kommer jag grotta ner mig i allting jag funderar över. Tänker även skriva något om min sista tid i Halmstad och tankar och känslor som väcks angående flytten till Norrland igen. För det.... Det är ambivalens så det stänker om det.
Annars tänker jag bara ta det lugnt fram tills dess, förutom besöket i Umeå på torsdag.
 
Vill även passa på att hälsa alla nya sjuksköterskestudenter välkomna till utbildningen, ni har en kul tid framöver.
Det känns onekligen lite annorlunda att tänka sig in i att jag går sista terminen och ni börjar första, samtidigt som jag tänker på de som gick termin 6 när jag började vt -15. De har arbetat i 2,5 år nu...
Jag skrev lite om hur jag kände inför termin 1 och förväntningar, samt nervositeten. Detta kan du läsa här!
 
Återigen, välkommen... Och framförallt till Halmstad-studenterna (eller ja, även de som pluggar på Campus Varberg) eftersom det ligger vart om hjärtat. :)
#1 - - Blivandessk.blogg.se:

Shit vad tiden går! Sista terminen.. Jag kommer fortfarande ihåg när du gick med mig på öron haha! Lycka till med sista terminen, som för övrigt också var den helt klart roligaste. Du har mycket spännande att se fram emot! Du kommer verkligen känna hur du växer in i sskrollen.
Allt gott!

Svar: Haha, ja helt sjukt vad tiden går. Kommer också ihåg den där dagen på ÖNH. Vilken resa man gjort sedan dess. Helt sant att de det börjar på riktigt snart,och jag hoppas kag har med mig tillräckligt för att känna mig någorlunda trygg i min roll.

Tack för peppen. Lycka till med allt du tar för dig framöver, kanske allra främst med barnet. ;-)
blivandeanessk.blogg.se

Arkiv