2 veckor

Igår hade jag sista dagen för denna vecka och sakta men säkert kommer man in i rollen som sjuksköterska. Jag försöker inspireras av de jag är med och tar med mig det som jag tycker är bra. Trivs rätt bra på avdelningen och den andra handledaren jag har (har två stycken, men en kommer jag gå nästan hela tiden med) gått med har varit mycket bra. Vi kompar varandra väldigt bra och har den där kemin som gör att man trivs med att jobba. Den första handledaren har jag absolut inga problem med, men vi har inte samma kemi som den andra. Dock är handledare nr1 mer erfaren så jag kommer suga åt mig så mycket som möjligt när jag går med denne.
 
Har äntligen laminerat mina fusklappar jag har med mig, och de har faktiskt hjälpt mig emellanåt. Huvudhandledaren sa under vår reflektion att alla borde ha de där lapparna på avdelningen. :P
 
Efter halva veckan började jag ha hand om 2 patienter lite mer, men även försöka ha lite koll på de andra. Från och med nästa vecka ska jag ha 2 patienter som jag fokuserar fullt ut på och lägger upp arbetet utifrån dessa. Kommer ju självklart vara med om det är något speciellt med de andra patienterna, men tanken är att jag ska försöka träna in det här med att hålla saker i huvudet och prioritera dagen. Vad ska man säga på ronden? Vad ska man rapportera? Vad var det nu den här patienten hade?
Genom att sätta fullt fokus på två patienter kan jag stänga ute resten av det som händer med de andra. Jag känner inte att jag behöver träna på kontroller, ta blodprov, sätta PVK eller liknande. Det jag behöver träna på är att dokumentera, lägga upp arbetet, prioritera, delegera och träna upp det kliniska resonemanget.. "Hur hänger det patienten säger ihop med dennes tillstånd?
 
Kommunikationen mellan undersköterskor och sjuksköterskor på avdelningen får man väl säga kan behöva lite förbättring. Generellt är det en god stämning mellan dessa, men kommunikationsmässigt så finns det potential för förbättring. Visst, det kommuniceras rätt mycket hela dagen angående patienten.. Men det gruffas ibland när sjuksköterskan (främst de nyare) inte svarar på en ringning och undersköterskan kanske står upptagen. Min huvudhandledare föreslog att man kunde stämma av med undersköterskan efter ronden där man förmedlar vad som sagts och vad som är planen för patienten (nu sker det förvisso, men inte så strukturerat). Samtidigt kan man fråga uskan hur långt denne har hunnit med sina uppgifter och vad denne har kvar att göra och vad planen kan tänkas vara.
Det underlättar ju även för mig att veta om jag behöver svara på en ringning mitt under dokumentationen om jag vet att undersköterskan är och duschar en patient eller på anant sätt är fast med andra uppgifter.
För undersköterskan underlättar det troligtvis att denne vet om vad jag behöver göra för tillfället.
 
Hoppade förövrigt av extrakursen som jag hade. För det första var ämnet rätt tråkigt, för det andra hade jag inte tid med den baserat på hur den var upplagd. Hade den vart upplagd på samma sätt som kurserna jag hade i våras så hade det funkat, men inte som det är nu.
Å andra sidan, hela idén med att skulle läsa extrakurser var främst för att få ihop fler högskolepoäng för att komma in på vidareutbildningen. Nu när anestesi inte är lika självklart längre så kan jag läsa extrakurser när jag väl pluggat klart och börjat arbeta, och då främst för att få mer kunskap.
#1 - - Malin:

Vad har du skrivit på dina "fusklappar"? Låter som en bra idé. :)

Arkiv