Högskolan i Halmstad och Omvårdnadens grunder

Högskolan i Halmstad:

Mitt val föll då på Halmstad och högskolan där, egentligen inte av någon speciell anledning förutom att jag har hört bra saker om den och i den senaste kontrollen fick de väldigt bra betyg av universitetsämbetet. Utbildningen i sig kan väl räknas till en av de med högst intagningspoäng (även om skillnaden inte är speciellt stora bland många andra lärosäten) och den Halmstad ligger även strategiskt mellan Göteborg (höga intagningspoäng) och Malmö/Lund vilket förmodligen kan locka folk som vill få en form av nystart och se en ny stad, men inte vill göra det stora steget att flytta långt bort.
 
Skolan i sig är väl trevlig, vi är mest där vid/i samband med föreläsningar. Föreläsningssalarna är visserligen relativt nya men kan väl inte säga att de är i bästa skick, skrivbordet vid varje plats har börjat svikta vilket betyder att kaffet inte står kvar när man släpper det. :)
Det blandas hejvilt mellan små trånga föreläsningssalar där det saknas syre och man knappt får plats, till överdådiga salar där ljudet knappt går fram från läraren. Men de fyller sina funktioner, mer kan jag inte påstå.
 
Ett annat ställe vi hängde relativt ofta under omvårdnadens grunder var KTC (Kliniskt träningscentrum) där all form av praktisk träning sker.
 
En stor nackdel med skolan är lunchrestaurangen, knappast studentpriser där inte. Andra lärosäten brukar ha subventionerad mat man inte här. Kaffe, lunch, fika.. Allting är dyrt, enda fördelen är salladsbaren de har där man kan plocka på sig lite mindre för halva priset. Annars finns dock Ica Maxi 50 meter från skolan.
 
Omvårdnadens grunder:
 
Detta är den första kursen (2015) du kommer stöta på när du börjar dina studier i Halmstad och fokuserar på att ge dig de grundläggande kunskaper om omvårdnad. Det är även här du kommer komma i kontakt med det som gör ssk-programmet till en högskoleutbildning, vårdvetenskapen med omvårdnadsteoretikerna som huvuddel. Ah, dessa omvårdnadsteoretiker... Tidigare årskurser har dock haft en betydande del av dessa på tentan, men fr.om. ht-14 har man lagt in detta som ett seminarium vilket gör att denna del utgår från tentan.
Här lär du dig även de mest basala omvårdnadsåtgärderna (dvs det som oftast undersköterskan utför med eller utan sjuksköterskan) såsom tvättning av patient, borstning av tänder, hur man hanterar elimination (avföring och urin) i sängen, bäddning av säng med och utan patient liggandes i sängen och matning - men även hur du sätter i pvk (perifer venkateter), hur man tar venprover, mäter blodtryck, tar kapillärprover (stick i fingret), ger subcutan injektion samt iordningställer läkemedel enligt ordination. Den praktiska delen avslutas med en färdighetsprövning där du får dra lott om att utföra pvk, venprov, blodtryck, kapillärprov eller subcutan injektion varpå du utför den åtgärden under överinsyn från examinatorn. Jag lyckades pricka in den som de flesta kuggar på, blodtrycket, men lyckades få godkänt på den. :)
 
De roligaste momenten är självklart på KTC tycker jag där man äntligen får "ta i något" då omvårdnadens grunder kan kännas flummig och svårgreppad många gånger, men även om den känns så så är kunskapen du får under dessa veckor viktiga för en framtida karriär. 
 
Hade jag börjat blogga i samband med kursen hade ni fått mer utförlig information men känner att jag lagt den bakom mig nu och måste fokusera på Human biomedicin (så inläggen framöver kommer handla om denna).
 

Arkiv